Cambuur voorkomt negatief record met zege op NEC

Met een 3-1 overwinning op NEC heeft SC Cambuur de droogte doorbroken. De nummer zeventien van de Eredivisie was al twintig competitieduels op rij zonder zege, maar mag mede door een opvallende hoofdrol voor Xander Houtkoop weer eens drie punten bijschrijven.

Van mei 1993 tot en met januari 1994 bleef Cambuur 21 wedstrijden op rij zonder zege in de Eredivisie, een negatief clubrecord. Bij een nederlaag of remise tegen NEC zouden trainer Henk de Jong en zijn manschappen dat aantal achtereenvolgende wedstrijden zonder overwinning evenaren, wat de druk op de dit seizoen slecht presterende Friezen nóg groter maakte.

Maar vanaf het eerste fluitsignaal liet Cambuur zien niet met die beschamende prestatie de geschiedenisboeken in te willen. Op een door de regen moeilijk bespeelbaar veld, in een winderig stadion, trok de ploeg uit Leeuwarden dapper ten strijde. De Friezen waren zelfs de bovenliggende partij tegen het dit seizoen verrassend goed presterende NEC.

Grote kansen uit open spel leverde het veldoverwicht Cambuur niet op. Toch kwam de ploeg op voorsprong. Bartholomew Ogbeche kon na twintig minuten bij de tweede paal binnentikken uit een corner van Houtkoop. Laatstgenoemde werd vier minuten later de schlemiel bij een hoekschop van NEC, door de bal in eigen doel te werken en voor de gelijkmaker te tekenen.

Bartholomew Ogbeche viert zijn openingstreffer.

Na de pauze maakte Houtkoop zijn ongelukje echter dubbel en dwars goed. In de 49ste minuut kreeg hij een corner opnieuw tot bij Ogbeche, die de Leeuwarders wederom op voorsprong zette. En na een dik uur spelen zag hij een vrije trap van zijn voet via Christian Santos, met tien doelpunten topscorer van de Nijmegenaren, achter NEC-goalie Marco van Duin vallen. Hierdoor werd de eindstand bepaald op 3-1.

De zege op de Nijmegenaren is de eerste van Cambuur dit seizoen. Wel werd er zeven keer gelijkgespeeld, waardoor het puntentotaal van de Friezen nu op tien komt. De ploeg blijft voorlaatste. Door de nederlaag in Leeuwarden is het NEC van trainer Ernest Faber alweer drie wedstrijden zonder zege. De promovendus blijft op 24 punten steken.