Buffon en Pirlo kunnen op heilige grond carrière bekronen

Reacties

De oerkreten na de goal van Juventus waren even imposant als veelzeggend. Gianluigi Buffon (37) won met Juventus acht keer de landstitel en werd met Italië wereldkampioen. Uitgerekend op de heilige grond van Berlijn krijgt een van de beste doelmannen ooit de kans zijn eerste Champions League-beker te pakken.

Buffon en Pirlo kunnen op heilige grond carrière bekronen

In 2003 was de Italiaanse doelman er al bij. Toen verloor Juve in de eindstrijd van AC Milan na strafschoppen. Het verklaart de vreugde-uitbarsting van Buffon, die zich zowel na het doelpunt van Álvaro Morata (de 1-1 die cruciaal bleek in het tweeluik met Real Madrid na de 2-1 thuiszege) als na het laatste fluitsignaal richting het meegereisde Turijnse publiek keerde en het met iedere spier aangespannen uitschreeuwde van vreugde (foto boven).

De Italiaanse wereldkampioenen van 2006: Gianluigi Buffon, Marco Materazzi, Luca Toni, Fabio Grosso, Francesco Totti, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Mauro Camoranesi, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta en Simone Perrotta.
De Italiaanse wereldkampioenen van 2006: Gianluigi Buffon, Marco Materazzi, Luca Toni, Fabio Grosso, Francesco Totti, Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Mauro Camoranesi, Fabio Cannavaro, Gianluca Zambrotta en Simone Perrotta.

Het klinkt als voorbestemd. Op het heilige gras van Berlijn werd Buffon in 2006 wereldkampioen door na strafschoppen Frankrijk te verslaan. Nu krijgt hij er de kans als nestor zijn eerste Cup met de Grote Oren  omhoog te houden. 'Het lijkt inderdaad een speling van het lot', zo reageerde de doelman direct na afloop. 'Maar vergis je niet: we gaan niet naar Duitsland als toeristen; deze wedstrijd betekent voor ons allemaal heel veel. Ik ben zó trots op mijn ploeggenoten en de route die we tot nu toe hebben afgelegd.'

Pirlo
Buffon is niet de enige door de wol geverfde Juve-routinier voor wie het afreizen naar Berlijn speciaal is. Andrea Pirlo was er in de WK-finale ook bij en schoot in de strafschoppenserie zijn penalty binnen. Eerder zinspeelde hij al op een weerzien met de geliefde Duitse stad. 'Het winnen van de Champions League met Juventus is een droom. En met Berlijn als strijdtoneel maakt dat het allemaal nog iets specialer.'

In 2003 was Pirlo nog tegenstrever van het Juventus van Buffon in de eindstrijd van de Champions League. Nu krijgt hij met De Oude Dame de kans om in zijn vierde finale voor de derde keer de felbegeerde trofee te pakken. In 2003 en 2007 was hij de beste van Europa met AC Milan, dat in 2005 na penalty's van Liverpool verloor.

Overigens beschikt Juventus over een derde speler die er sinds de WK-finale van 2006 nog steeds bij is. Andrea Barzagli speelde destijds niet, maar behoort nog wel tot de wereldkampioenen van toen die nu actief zijn voor Juventus. Maar dat Pirlo en Buffon een kroon op hun imposante loopbanen kunnen zetten, is wel duidelijk.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.