Brood gaat voor nieuwe stunt met NEC

Reacties

NEC is vrijdagavond met overmacht kampioen geworden in de Jupiler League, maar wat zegt dat over volgend seizoen in de Eredivisie? De statistieken van de laatste tien seizoenen laten zien dat het verschil absoluut niet onoverbrugbaar is.

Brood gaat voor nieuwe stunt met NEC

Dat bewijst Willem II. De kampioen van het afgelopen seizoen in de Jupiler League bezet namelijk de achtste plaats in de Eredivisie. Mocht PEC Zwolle de KNVB Beker opnieuw winnen is Europees voetbal zelfs dichterbij dan de nacompetitie. Een puike prestatie van trainer Jurgen Streppel, al deden zijn voorgangers het ook niet onverdienstelijk.

SC Cambuur eindigde in het seizoen 2013/14, een jaar na het behalen van de titel, op de twaalfde plaats, terwijl PEC Zwolle een jaar daarvoor als nummer elf eindigde. RKC leverde echter de beste prestatie in de afgelopen tien jaar. De Waalwijkers werden in het seizoen 2010/11 kampioen in de Eerste Divisie en eindigden een jaar later op plek negen. Daarmee plaatste de ploeg van de toenmalige trainer Ruud Brood (foto) zich zelfs voor de play-offs om Europees voetbal. Daarin bleek Vitesse uiteindelijk te sterk.

Diezelfde Brood staat nu aan het roer in Nijmegen en weet als geen ander wat er komt kijken na een promotie naar de Eredivisie, maar of hij opnieuw in staat is om te stunten en dit keer wél Europees voetbal gaat halen is vooralsnog afwachten. Behalve Cambuur, Zwolle en RKC bleven ook VVV-Venlo, Heracles Almelo, Excelsior en De Graafschap een jaar na het behaalde kampioenschap behouden voor de Eredivisie, al was dat voor zowel Excelsior als De Graafschap met hangen en wurgen.

In het seizoen 2006/07 redde Excelsior het vege lijf via de nacompetitie, hetgeen De Graafschap een jaar later voor elkaar kreeg. In de laatste tien seizoenen slaagden alleen FC Volendam en FC Den Bosch er niet in om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Zowel Volendam als Den Bosch eindigde als hekkensluiter.  

Club Kampioen Eredivisie (jaar later)
Willem II 2014 NNB
SC Cambuur 2013 Plaats 12
PEC Zwolle 2012 Plaats 11
RKC Waalwijk 2011 Plaats9
De Graafschap 2010 Plaats 14
VVV-Venlo 2009 Plaats 12
FC Volendam 2008 Plaats 18 (gedegradeerd)
De Graafschap 2007 Plaats 16
Excelsior 2006 Plaats 16
Heracles 2005 Plaats 13
FC Den Bosch 2004 Plaats 18 (gedegradeerd)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.