Brazilië en Japan openen strijd om Confederations Cup

Zaterdagavond barst in Brazilië de strijd om de Confederations Cup los. VI komt met tien feiten over het toernooi, dat geldt als de generale repetitie voor het WK 2014 en dat in gang wordt geschoten door organisator Brazilië en de Aziatische kampioen Japan.

Brazilië en Japan openen strijd om Confederations Cup

De Confederations Cup wordt tegenwoordig door de FIFA om de vier jaar georganiseerd. Het is een toernooi tussen de continentale kampioenen aangevuld met de wereldkampioen en het organiserende land. Tevens is het een soort generale repetitie voor het WK-voetbal dat een jaar daarna in het zelfde land wordt gespeeld.

Tahiti neemt dit jaar voor het eerst deel aan de strijd om de Confederations Cup. Het eiland in de Stille Zuidzee is het dertigste land in de historie dat zal deelnemen aan het toernooi. Behalve het gastland Brazilië zijn ook Spanje, Nigeria, Uruguay, Japan en Mexico tijdens deze editie van de partij.

De eerste twee edities (1992 en 1995) werden in Saudi-Arabië gehouden. In die tijd werd het toernooi het Intercontinental Championship genoemd en werd er gestreden om de King Fahd Cup. Pas in 1997 kreeg het de titel FIFA Confederations Cup en werd het aantal deelnemende landen uitgebreid naar acht.

De Confederations Cup 2013 wordt in Brazilië gehouden. De Goddelijke Kanaries hebben de Cup reeds drie keer in de lucht gehouden en zijn daarmee recordhouder. Tevens wonnen de Brazilianen de laatste twee edties (Duitsland 2005 en Zuid Afrika 2009) en kunnen zodoende de Cup drie keer achtereen winnen. Frankrijk won overigens de Confederations Cup ook twee keer achter elkaar in 2001 (Japan/Zuid-Korea) en in 2003 in eigen land.

Regerend wereld- en Europees Kampioen Spanje is op internationale toernooien al twaalf duels op rij ongeslagen en kan bij winst van de Confederations Cup de treble pakken. Brazilië (WK 1994/2002, Copa América 1997/2004 en Confed Cup 1997/2005) en Frankrijk (WK 1998, EK 2000 en Confed Cup 2001) gingen de Spanjaarden hierin voor. De Confederations Cup van 2003 in Frankrijk werd opgeschrikt door het plotseling overlijden van Marc-Vivien Foé. De Kameroener zakte in de middencirkel ineen tijdens de halve finale in Lyon tegen Colombia. De speler van Manchester City overleed ter plekke aan een hartstilstand na 45 minuten tevergeefs te zijn geranimeerd. De voetbalwereld was in shock en even was er sprake dat het toernooi als eerbetoon naar Foé vernoemd zou worden.

Zevenvoudig deelnemer Brazilië speelde vier Confed Cup finales en heeft de grootste zege behaald in een eindstrijd. De Seleçao won in 1997 de finale met 6-0 van Australië. Opvallend: het befaamde spitsenduo Ro-Ro (Romario en Ronaldo) maakte destijds allebei een hattrick.

De Confederations Cup van 1999 werd in Mexico gehouden. Het gastland won verrassend de finale van topfavoriet Brazilië (de enige finale die de Zuid-Amerikanen verloren) met 4-3. In het Azteca Stadion in Mexico City zaten die dag in augustus 110.000 toeschouwers, een record.

Twee spelers presteerden het in de historie van de Confederations Cup om vier keer te scoren in één wedstrijd. Cuautemoc Blanco scoorde in 1999 vier keer voor Mexico in het groepsduel met Saudi-Arabië (5-1). Toevalligerwijs maakte de Saudiër Marzouk Al-Oitabi vier dagen later in de groepswedstrijd tegen Egypte (5-1) eveneens vier treffers.

De Braziliaan Ronaldinho en voormalig Mexicaans international Cuautemoc Blanco mogen zich topscorer aller tijden in het toernooi om de Confederations Cup noemen. Beide spelers waren door de jaren heen goed voor negen doelpunten. Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen