Bosz wacht cruciaal duel met voormalig werkgever Vitesse

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Ajax wacht zondag een lastige uitwedstrijd tegen Vitesse.

Bosz wacht cruciaal duel met voormalig werkgever Vitesse
Speelronde: 23
Aftrap: zondag 19 februari, 14.30 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom

• Vitesse was na het afgelopen weekeinde de best of the rest als we alleen kijken naar de resultaten in dit kalenderjaar. Toch hadden de Arnhemmers liefst vijf punten minder verzameld dan Feyenoord, PSV én Ajax. Met 52 punten uit 22 duels presteren de Amsterdammers over het hele seizoen bekeken prima, maar Feyenoord is met 57 punten helemaal bezig aan een topjaar.

• Vitesse fungeert voor de 32ste keer als gastheer van Ajax in de Eredivisie. Van de voorgaande edities wonnen de Arnhemmers er tien en verloren ze er dertien. Acht keer bleef een winnaar uit.

• In de Eredivisie-historie kreeg Vitesse al 155 tegengoals door toedoen van Ajax. Op deze lijst volgt PSV op plek twee. De Eindhovenaren scoorden 113 keer tegen Vitesse.

• Vitesse is tijdens deze Eredivisie-jaargang nog zonder nederlaag (vier overwinningen, één gelijkspel) in de vijf thuisduels waarin het minder dan 55 procent balbezit had. In de zes thuiswedstrijden met een hoger percentage balbezit kwam Vitesse slechts eenmaal tot winst.

Op 11 september 2016 won Ajax in De Arena met 1-0 van Vitesse.
Op 11 september 2016 won Ajax in De Arena met 1-0 van Vitesse.

• Als enige van de titelkandidaten is Ajax nog actief in Europa. Drie dagen na de uitwedstrijd tegen Legia Warschau (0-0) wacht het lastige uitduel met Vitesse, een opponent waar de Amsterdammers de afgelopen jaren geregeld de handen vol aan hebben. Zo ook eerder dit seizoen in De Arena. Dankzij een treffer van Nick Viergever boekte Ajax een 1-0 zege. Hakim Ziyech debuteerde in die wedstrijd voor de Amsterdammers. David Neres zal niet debuteren tegen Vitesse. De Braziliaanse aanwinst zit niet in de selectie.

• Wat is de overeenkomst tussen Siem de Jong, Nicolai Brock-Madsen en Mateusz Klich? Het zijn de enige drie spelers die in de afgelopen tien speelrondes tot scoren kwamen tegen Ajax. De Amsterdammers presteren in defensief opzicht dus uitstekend. Ajax hield dit seizoen al in twaalf Eredivisie-wedstrijden de nul. Met dertien clean sheets presteert alleen koploper Feyenoord beter in dit opzicht.

• Na ruim een jaar keert Peter Bosz terug in Arnhem. In zijn laatste wedstrijd in dienst van Vitesse, op 18 december 2015, boekte hij een 5-1 zege op FC Twente. Enkele weken later vertrok hij naar Maccabi Tel Aviv, om een halfjaar later te tekenen voor Ajax.

• Ajax overlegt na 22 speelrondes hetzelfde rapport als vorig seizoen in dit stadium van de competitie: zestien zeges, vier gelijke spelen en twee verliesbeurten. Ook in 2016 bekleedden de Amsterdammers in deze fase van het seizoen de tweede plaats.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.