Ajax wacht zware klus tegen Legia na arbitrale blunder

Reacties

Mede door een enorme flater van de arbitrage, die een zuivere goal van Davy Klaassen niet als zodanig beoordeelde, is Ajax donderdag in deel één van het tweeluik met Legia Warschau in de zestiende finale van de Europa League op een 0-0 gelijkspel blijven steken. Kenny Tete kreeg in de slotfase een rode kaart.

Ajax wacht zware klus tegen Legia na arbitrale blunder

Ajax-trainer Peter Bosz moest in Polen noodgedwongen één wijziging aanbrengen in het elftal dat zondag met 2-0 won van Sparta Rotterdam in de Eredivisie. De zieke Joël Veltman, die in dat bewuste duel in opspraak kwam vanwege een onsportieve actie, werd vervangen door Tete. In het sfeervolle Polish Army Stadium kwam Ajax zeer sterk uit de startblokken. De ploeg van Bosz koesterde lange periodes van balbezit en stichtte ook geregeld gevaar voor het doel van Legia Warschau.

In de zevende minuut leek Ajax met een treffer beloond te worden voor de sterke openingsfase. Na een snelle aanval over links nam Davy Klaassen de bal op de wreef, nét voor een inkomende verdediger. Legia Warschau-doelman Arkadiusz Malarz keerde de inzet van de Ajax-aanvoerder, maar dat deed hij wel nadat de bal de doellijn was gepasseerd. Dit werd niet geconstateerd door de scheidsrechter op de achterlijn, wiens zicht werd belemmerd door het lichaam van de keeper. De UEFA werkt nog niet met technologische hulpmiddelen om te bepalen of een bal de doellijn is gepasseerd.

Legia kwam er in de openingsfase niet aan te pas, op wat momentjes van Vadis Odjidja-Ofoe na. Wellicht geschrokken door het goede spel van Ajax legde de Poolse ploeg het accent op de defensie, waardoor er voor de Amsterdammers nauwelijks ruimte ontstond. Eenmaal in kansrijke situatie ontbrak vaak net de precisie. Zo kon Hakim Ziyech niet vol uithalen door een verkeerde pass van Amin Younes en zag Traoré een schot worden gekeerd door Malarz. De grootste mogelijkheid was voor Kasper Dolberg, die in vogelvrije positie op aangeven van Younes de bal niet laag wist te houden. Legia stelde daar behoudens een kans van Tomás Necid, na zwak verdedigen van Daley Sinkgraven, nauwelijks iets tegenover.

Kasper Dolberg (links) miste vlak voor rust een riante kans.
Kasper Dolberg (links) miste vlak voor rust een riante kans.

Legia Warschau, dat in de eerste ronde van de Champions League liefst 24 goals incasseerde, moest aanvankelijk ook in de tweede helft het initiatief laten aan Ajax. De thuisploeg loerde met de snelle Odjidja-Ofoe op de counter. Na één zo'n uitbraak zorgde de meervoudig Belgisch international voor gevaar met een schot van afstand. Ajax bleef evenwel de regie voeren, zonder dat het overwicht tot kansen leidde. Om voor nieuw elan te zorgen bracht Legia-trainer Jacek Magiera na een klein uur Guilherme en Michal Kucharczyk in de ploeg voor Necid en de onopvallende Valeri Qazaishvili, die wordt gehuurd van Vitesse.

Rode kaart Tete
Naarmate de tweede helft vorderde, verloor Ajax de controle over het duel. Legia hield de bezoekers ver van het doel en hoefde nog maar weinig benauwde momenten te doorstaan. Met nog ruim een kwartier voor de boeg besloot Bosz om Traoré te vervangen door Justin Kluivert, die daarmee zijn Europese debuut vierde. Ook Donny van de Beek werd nog ingebracht, in zijn geval voor Ziyech. De spelmaker had even daarvoor nog Lasse Schöne bediend, wiens schot werd gekeerd door Malarz.

Verdere kansen bleven uit voor de Amsterdammers, die in de laatste zes minuten met tien man verder moesten door een tweede, makkelijk gegeven, gele kaart van Tete. Bosz haalde daarop invaller Kluivert weer naar de kant: Heiko Westermann moest als slot op de deur fungeren. Legia zag in het numerieke voordeel geen aanleiding om een offensief te ontketenen, waardoor het 0-0 bleef. Ajax scoorde voor het eerst in dertien Europese duels niet.

Volgende week donderdag is de return in De Arena. Voor het zover is, gaat Ajax zondag eerst nog op bezoek bij Vitesse in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.