Slordig AZ illusie armer door toedoen van dodelijk Lyon

Olympique Lyon heeft donderdagavond in de Europa League koelbloedig afgerekend met AZ. Door een 1-4 nederlaag in eigen huis is AZ al nagenoeg kansloos in de zestiende finale van het Europese clubtoernooi.

Geloof in een stunt was er vooraf al in Alkmaar en dat nam in de openingsfase alleen maar toe. AZ begon namelijk alleraardigst aan het thuisduel met de huidige nummer vier van de Ligue 1, die het zonder de niet-speelgerechtigde Memphis Depay moest doen. Onder de lat bij Lyon moest Anthony Lopes meermaals in actie komen. Iliass Bel Hassani en Alireza Jahanbakhsh waren telkens belangrijk bij de aanvallen van AZ, waarbij doelman Lopes meer dan eens tot het uiterste werd gedreven.

Het maakte het voor AZ des te zuurder dat het in de 27ste minuut aan de andere kant raak was. Al was de ploeg van trainer John van den Brom zelf behoorlijk schuldig aan het openingsdoelpunt van Lyon: Lucas Tousart stond volledig vrij bij de tweede paal toen de bal opnieuw werd voorgegeven na een afgeslagen corner. De negentienjarige middenvelder tikte kinderlijk eenvoudig raak op aangeven van Nabil Fekir: 0-1.

Het getuigde van durf dat AZ vervolgens opnieuw voor de aanval koos. Jahanbakhsh was het dichtst bij de gelijkmaker. Lopes redde katachtig op een geweldige uithaal van de flankspeler vanaf ruim 25 meter. Alsof de redding van de Lyon-doelman nog niet ontmoedigend genoeg was voor de Alkmaarders, sloegen de Fransen vlak voor rust opnieuw toe. Rens van Eijden 'vergat' op buitenspel te stappen. Corentin Tolisso zag de ruimte en zette Alexandre Lacazette vrij voor de keeper. De uitgekomen Tim Krul werd simpel uitgespeeld door de sterspeler van Lyon, die de marge vervolgens verdubbelde.

Lyon-middenvelder Lucas Tousart vier zijn doelpunt.

De beginfase van de tweede helft leek een kopie van het eerste bedrijf. Weer was AZ gevaarlijk, dit keer kregen Wout Weghorst en Bel Hassani uitgelezen mogelijkheden. Weer was het echter Lyon dat scoorde. Stijn Wuytens wilde doordekken bij de uitgezakte Lacazette, waarna de AZ-verdediger volledig te kijk werd gezet in het sprintduel met de vedette van de bezoekers. Lacazette omspeelde Krul wederom en rondde perfect af vanuit een moeilijke hoek: 0-3.

Ruim tien minuten later was het dan eindelijk raak voor AZ. Invaller Levi Garcia versierde een strafschop in een duel met Lyon-verdediger Emanuel Mammana. Jahanbakhsh zette de ietwat goedkoop verkregen strafschop om in een doelpunt, waardoor de stand wat dragelijker werd voor AZ.

Lyon koesterde vervolgens de voorsprong en speelde het duel zakelijk uit. AZ probeerde het nog wel. Joris van Overeem kwam met nog een kwartier te gaan binnen de lijnen voor Mats Seuntjens. Het leverde AZ niets op. Wel kregen de Alkmaarders in de laatste minuut van de blessuretijd nog een volgende klap. Jordan Ferri scoorde in de rebound na een counter van Lyon en bepaalde de einstand zo op 1-4. AZ moet op 23 februari hopen op een mirakel bij de return in Lyon.