Bosnië moet in Dublin ontwaken uit Portugese nachtmerrie

Reacties

Bosnië-Herzegovina moet maandagavond in Dublin afrekenen met een Portugese vloek om zich via de play-offs ten koste van Ierland te plaatsen voor het EK 2016. De Bosniërs behaalden tot nu toe twee keer de play-offs voor plaatsing voor een groot toernooi en twee keer werd het uitgeschakeld door Portugal.

Bosnië moet in Dublin ontwaken uit Portugese nachtmerrie

Wanneer Bosnië er ditmaal wél in slaagt de play-offs te overleven en een ticket voor het EK te bemachtigen, maakt het land zijn debuut op een Europese eindronde. Daarmee zou het aantal debutanten voor het toernooi van volgend jaar in Frankrijk op zes komen. Ook IJsland, Noord-Ierland, Wales, Albanië en Slowakije plaatsten zich voor het eerst. Het is echter niet het eerste grote toernooi voor de Bosniërs. Via de eerste plek in Groep G van de kwalificatiecyclus plaatsten zij zich al voor het WK van vorig jaar in Brazilië.

Dit heeft de nationale selectie van het land de nodige ervaring en zelfvertrouwen opgeleverd. 'Ik wil niet arrogant klinken, maar ik weet zeker dat we het EK halen als we spelen zoals tijdens de eerste helft van afgelopen vrijdag', liet bondscoach Mehmed Bazdarevic optekenen door de Bosnische pers. 'Ik weet dat ook de Ieren veel vechtlust en strijd in de wedstrijd zullen steken. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij voldoende kwaliteiten hebben om deze wedstrijd in ons voordeel te beslissen.'

Vedad Ibisevic afgelopen vrijdag namens Bosnië-Herzegovina in actie tijdens het play-off-duel met Ierland (1-1).
Vedad Ibisevic afgelopen vrijdag namens Bosnië-Herzegovina in actie tijdens het play-off-duel met Ierland (1-1).

In 2009 plaatsten de Bosniërs zich voor het eerst sinds de oprichting van de nationale voetbalbond in 1992 voor de play-offs voor een eindtoernooi. Nadat het land in Groep E van de kwalificatiereeks voor het WK van 2010 als tweede was geëindigd achter Spanje, dat later wereldkampioen zou worden ten koste van Nederland (1-0 in de finale), werd het voor een beslissend tweeluik om een WK-ticket aan Portugal gekoppeld. Cristiano Ronaldo en consorten bleken echter een maatje te groot, al scheelde het niet veel (tweemaal 1-0).

Twee jaar later werden de landen opnieuw aan elkaar gekoppeld, dit keer voor een dubbele confrontatie om een ticket voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. De start van Bosnië was voortvarender dan tijdens de eerste play-off-ontmoeting met de Portugezen. In Zenica werd het namelijk 0-0. Vier dagen daarna maakte het Balkanland in Lissabon echter geen schijn van kans. Portugal gaf een ware voetbalshow weg, overklaste Bosnië op alle fronten en plaatste zich voor het EK dankzij een 6-2 zege.

De confrontatie met Ierland betekent de derde play-off om een groot toernooi. Net als twee jaar geleden eindigde het eerste duel in een gelijkspel (1-1) en dus maken de bezoekers nog alle kans om zich te kwalificeren. 'Nu kunnen we onszelf ook op een andere manier voorbereiden op de wedstrijd dan toen tegen Portugal', zegt spits Vedad Ibisevic in de Bosnische media. 'De spelersgroep heeft op dit moment veel meer ervaring. Dat is het grote verschil.'

Het treffen tussen Ierland en Bosnië-Herzegovina gaat maandagavond om 20.45 uur van start en staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. De eerste confrontatie bleef lang zonder goals, maar in de tachtigste minuut bracht Robbie Brady Ierland aan de leiding. Edin Dzeko was even later met de gelijkmaker verantwoordelijk voor de eindstand.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.