Dzeko helpt Bosnië overeind in hectische slotfase

Reacties

Bosnië-Herzegovina heeft door een late gelijkmaker van Edin Dzeko nog altijd goede hoop op het eerste EK-ticket uit de historie. De aanvaller van AS Roma tikte in de slotfase de 1-1 binnen in het play-offduel met Ierland en daardoor houdt het land alles in eigen hand.

Dzeko helpt Bosnië overeind in hectische slotfase

Dat er een ticket naar het EK 2016 op het spel stond, was duidelijk terug te zien in de speelwijze van beide landen. Het was slordig aan de bal en angstig zonder het projectiel in het bezit. Het thuisland leek, met de return in Dublin maandag nog op het programma en waarschijnlijk al in het achterhoofd, het meest bereid om risico's te nemen.

Dat resulteerde in wat kleine plaagstootjes van de Bosniërs voor rust, die werden uitgedeeld door Vedad Ibisevic (schot in zijnet) en Senad Lulic (mist kopbal van dichtbij). Maar die plaagstootjes werden nimmer rake klappen. Ierland bleef door het gebrek aan scherpte in leven, maar kon zelf aanvallend geen vuist maken. Een kopbal van Jeff Hendrick na de pauze, net over het doel van Asmir Begovic, was lang het enige gevaar dat de bezoekers stichtten in het door de nevel bevangen Bilino Polje.

Bosnië-Herzegovina-aanvoerder Edin Dzeko bezorgde zijn land met een late treffer nog een 1-1 gelijkspel in de eerste play-offconfrontatie met Ierland.
Bosnië-Herzegovina-aanvoerder Edin Dzeko bezorgde zijn land met een late treffer nog een 1-1 gelijkspel in de eerste play-offconfrontatie met Ierland.

Doelpuntrijke slotfase
Maar Robbie Brady verraste vriend en vijand door in de 82ste minuut ineens uit te halen na een soloactie in het vijandelijke strafschopgebied. Het schot van de buitenspeler van Norwich City, die vanaf de rechterflank naar binnen trok en krachtig uithaalde, trof doel in de korte hoek. Daarmee bezorgde hij de Ieren - enigszins tegen de verhoudingen in - een voorsprong. Het antwoord van de Bosniërs kwam snel, want drie minuten na de openingstreffer trok aanvoerder Edin Dzeko de stand gelijk.

De spits van AS Roma tikte een voorzet van Ognjen Vranjes binnen en met zijn 45ste treffer in 75 interlands hield hij zijn land in leven. Maandagavond treffen beide landen elkaar in Dublin, waar de return onder leiding staat van arbiter Björn Kuipers. Door het gelijkspel plaatst de winnaar van dat duel zich direct voor het Europees kampioenschap in Frankrijk. Mocht Bosnië het ticket veroveren, betekent dat een dubbele mijlpaal. Het land zou zich dan namelijk als debutant plaatsen voor het eindtoernooi van 2016 en dat zou de zesde zijn. Dat is nog niet eerder voorgekomen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.