Boëtius en Promes debutanten 36 en 37 onder Van Gaal

Reacties

Het lijstje debutanten in het Nederlands elftal onder bondscoach Louis van Gaal blijft gestaag groeien. Jean-Paul Boëtius (Feyenoord) en Quincy Promes (FC Twente) staan woensdagavond 21.00 uur aan de aftrap tegen Frankrijk en zijn daarmee debutanten nummer 36 en 37 onder de huidige keuzeheer.

Boëtius en Promes debutanten 36 en 37 onder Van Gaal

Het aantal debutanten kan in de loop van de wedstrijd oplopen tot veertig, want Van Gaal heeft drie spelers naast zich op de bank zitten die nog niet eerder voor het Nederlands elftal speelden. Het gaat om Karim Rekik, Jeroen Zoet (beiden PSV) en Davy Klaassen (Ajax). Momenteel telt de Nederlandse voetbalgeschiedenis 738 internationals. Dat kan in het Stade de France oplopen tot 743.

In de laatste interland van 2013 tilden Ajacied Joël Veltman en Vitesse-linksback Patrick van Aanholt het aantal debutanten onder Van Gaal naar 35. Van die 35 verdienden 21 spelers hun eerste cap sinds augustus 2012, toen Van Gaal voor de tweede keer bondscoach werd. In 2012 stond de teller op tien nieuwelingen en vorig jaar op elf. Tijdens zijn eerste ambtstermijn, in de aanloop naar het gemiste WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea, was Rafael van der Vaart een van de veertien debutanten onder het bewind van Van Gaal. De aanvoerder van HSV is de enige van dat stel die er nu nog bij is.

Overigens is het huidige aantal van 37, én de mogelijke veertig, geen record voor Van Gaal. Bob Glendenning, met een recordaantal interlands van 87 achter zijn naam, kende tijdens zijn periode liefst 118 debutanten. Momenteel moet Van Gaal bijvoorbeeld nog wel Elek Schwartz – 37 nieuwelingen in 49 interlands – voor zich dulden, maar is hij Rinus Michels (32 in 53 duels), Marco van Basten (32 in 52 duels), Bert van Marwijk (26 in 52 duels), Guus Hiddink (21 in 38 duels) en Dick Advocaat (19 in 55 duels) al wel voorbij. Voor Van Gaal wordt het in Parijs zijn 33ste interland.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.