Boerrigter en Van Dijk vieren kampioenschap met Celtic

Reacties

Voor het derde seizoen op rij heeft Celtic zich verzekerd van de landstitel. Na de overwinning (5-1) bij Partick Thistle is de ploeg van manager Neil Lennon niet meer te achterhalen door nummer twee Aberdeen.

Boerrigter en Van Dijk vieren kampioenschap met Celtic

Ondanks het gebrek aan concurrentie - Glasgow Rangers werd in de zomer van 2012 teruggezet naar het vierde niveau in Schotland - gaan The Bhoys niet de boeken in als de snelste kampioen in Europa. Eerder verzekerden namelijk ook Olympiakos Piraeus, Red Bull Salzburg en Bayern München zich al van de landstitel. Toch is de Schotse Premier League met nog zeven duels voor de boeg al beslist. Het is de 45ste landstitel voor Celtic, negen minder dan Rangers.

Virgil van Dijk was een belangrijke kracht van Celtic dit seizoen. De 22-jarige verdediger kwam afgelopen zomer over van FC Groningen en veroverde meteen een basisplaats. Van Dijk kwam 29 van de 31 competitieduels in actie en scoorde daarin vier keer. Derk Boerrigter verruilde Ajax medio 2013 voor Celtic, maar mocht slechts vier keer in de basis beginnen. In totaal kwam de 27-jarige buitenspeler tot veertien wedstrijden en één treffer.

De cijfers van Celtic dit seizoen in competitieverband zijn indrukwekkend. Van de 31 wedstrijden werden er liefst 27 gewonnen, drie duels eindigden in een gelijkspel en slechts één keer werd verloren. Dat was op 25 februari bij Aberdeen (2-1). Tijdens die wedstrijd kwam er ook een einde aan een indrukwekkende reeks van Fraser Forster.

Forster vestigde een week eerder tegen Hearts (2-0) nog een Schots competitierecord door liefst 1.215 minuten achtereen zijn doel schoon te houden. Daarmee verbeterde hij de mijlpaal van Bobby Clark uit 1970/71. De toenmalige doelman van Aberdeen (!) bleef 1.155 minuten zonder tegengoal. Forster hield uiteindelijk exact honderd minuten langer zijn doel schoon.

De landstitel is overigens de enige prijs die Celtic dit seizoen zal winnen, aangezien Aberdeen in het Schotse FA Cup-toernooi met 2-1 te sterk was in de vijfde ronde en The Bhoys in de derde ronde van de strijd om de League Cup op eigen veld met 1-0 onderuit gingen tegen Greenock Morton. In de Champions League eindigden de schotten als laatste in een poule met Barcelona, AC Milan en Ajax.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.