Blind en Martial goud waard voor Van Gaal in kraker

Manchester United heeft op Old Trafford gewonnen van rivaal Liverpool. Daley Blind en Anthony Martial waren beslissend voor het keurkorps van manager Louis van Gaal: 3-1.

Voor zowel United als Liverpool was in de kraker een overwinning nodig om de sluimerende onvrede te bezweren. Beide topclubs pakten immers slechts zeven punten in de eerste vier duels en verloren hun laatste duel voor de interlandbreak. United ging ten onder tegen Swansea City (2-1) en West Ham United veegde de vloer aan met Liverpool (0-3).

De spanning buiten het veld leek in de eerste helft zijn weerslag te hebben op beide ploegen. United-doelman David de Gea hoefde voor rust bij zijn terugkeer onder de lat geen enkele redding te verrichten en hetzelfde gold voor Simon Mignolet aan de andere kant van het veld. Liverpool plooide ver terug en United slaagde er lange tijd niet in daar een antwoord op te verzinnen. Dat bij afwezigheid van Wayne Rooney middenvelder Marouane Fellaini in de spits stond bij The Red Devils hielp Van Gaal ook niet mee.

Memphis Depay kreeg in de rust de rekening gepresenteerd voor een matig optreden. Van Gaal liet hem in de kleedkamer achter en bracht Ashley Young het veld in. Toch doorbrak een Nederlander met een knappe offensieve actie na de hervatting de patstelling. Na een ingestudeerde vrije trap kreeg Daley Blind namelijk de bal voor zijn voeten en de centrumverdediger schoot knap raak: 1-0.

Het doelpunt van Daley Blind in de maak.

Blind bewees zijn waarde vervolgens ook aan de andere kant van het veld door op de doellijn tot twee keer toe kordaat in te grijpen bij een Liverpool-corner. Zo was Blind, die ook in de opbouw van grote waarde was, zes dagen na zijn zwakke optreden in Turkije met Oranje (3-0 verlies) dit keer de positieve uitblinker.

Nadat debutant Martial in het veld was gekomen voor Juan Manuel Mata eiste Ander Herrera eveneens een hoofdrol op bij United. De Spanjaard versierde twintig minuten voor tijd een strafschop, ging zelf achter de bal staan en knalde overtuigend de 2-0 tegen de touwen.

Door met een acrobatische omhaal te scoren, bracht Christian Benteke vijf minuten voor tijd de spanning even terug. Maar Martial had een snel antwoord paraat. De Franse miljoenenaankoop slalomde door de Liverpool-defensie en schoot beheerst de 3-1 binnen.

Met de overwinning op rivaal Liverpool tankt United vertrouwen richting de Champions League-wedstrijd in Eindhoven tegen PSV op dinsdag. Bovendien klimt Van Gaal met zijn elftal naar de tweede plaats in de Premier League. Koploper Manchester City heeft vijf punten voorsprong. Liverpool staat negende.