B-keuze Ajax blijft ongeslagen na hoogstandje El Ghazi

Ajax is de groepsfase van de Europa League dankzij een 1-1 gelijkspel tegen Standard Luik ongeslagen doorgekomen. De Amsterdammers leken lange tijd op weg naar een overwinning, maar in de slotfase werd een 1-0 voorsprong weggegeven.

De wedstrijd in Luik werd al na zes minuten stilgelegd door arbiter Robert Madden. In Amsterdam misdroegen de Standard-fans zich door vuurwerk in vakken met Ajax-fans te gooien, in België waren de rollen omgedraaid. Vanuit het vak met Ajax-aanhangers werd er vuurwerk op het veld en in de vakken van Standard gegooid. Nadat de fakkels van het veld verwijderd waren, werd de wedstrijd hervat. De kans is echter groot dat het incident een staartje krijgt voor de Amsterdammers.

De Ajax-fans laten zich van hun slechtste kant zien en gooien vuurwerk op het veld en in vakken met Belgische supporters.

In de 27ste minuut kwam Ajax op voorsprong. Na een fantastische pass van Donny van de Beek nam Anwar El Ghazi de bal goed mee, om vervolgens snoeihard raak te schieten: 0-1. Het was het eerste doelpunt van de aanvaller sinds hij terug is van zijn disciplinaire schorsing. Vlak voor de treffer dacht Davy Klaassen al te scoren met een kopbal, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald. Standard stichtte gevaar via Jean-Luc Dompé.

Op de plaagstootjes van Dompé na had Ajax weinig te vrezen van Standard. Opmerkelijk, want de Belgen hadden een overwinning nodig om Europese overwintering veilig te stellen, terwijl Ajax met negen andere basisspelers begon ten opzichte van het competitieduel met FC Groningen (2-0) van afgelopen weekend. Ajax oogde echter geen moment als een ploeg die niet op elkaar ingespeeld zou zijn. Behalve El Ghazi speelden ook Van de Beek en Matthijs de Ligt uitstekend.

Anwar El Ghazi juicht na zijn doelpunt tegen Standard Luik, terwijl de Standard-spelers verslagen achterblijven.

Na rust beet Standard iets vaker van zich af, maar de grootste kansen waren opnieuw voor Ajax. Abdelhak Nouri schoot na een fraaie actie maar net over de kruising, terwijl Mateo Cassierra vergat te scoren nadat hij voor de keeper werd gezet door Amin Younes. Namens de thuisploeg was de grootste kans voor invaller Benito Raman, maar de aanvaller schoot in vrijstaande positie over het doel van keeper Diederik Boer.

De laatste fase van de wedstrijd stond niet bol van de hoogstandjes, al kreeg Nouri nog een grote kans op een tweede Amsterdamse treffer. Ook het inbrengen van Kasper Dolberg en Hakim Ziyech had niet het gewenste resultaat. Sterker nog, vijf minuten voor tijd kwam Standard op gelijke hoogte. Raman klopte Jairo Riedewald in de lucht en kopte de 1-1 tegen de touwen.

Ajax kreeg na een snelle counter via El Ghazi nog een uitgelezen mogelijkheid op de 1-2, maar op aangeven van Ziyech schoot de aanvaller oog in oog met keeper Guillaume Hubert wild over. Daardoor sluit Ajax de groepsfase af met veertien punten uit zes wedstrijden, vijf meer dan nummer twee Celta de Vigo, dat mede dankzij een doelpunt van John Guidetti met 0-2 won op bezoek bij Panathinaikos.