Beroep Kaapverdië afgewezen, Krols Tunesië naar play-offs

Het nationale elftal van de Kaapverdische Eilanden maakt definitief geen kans meer op deelname aan het WK van volgend jaar. De FIFA heeft het beroep van het Afrikaanse land tegen de reglementaire 3-0 nederlaag tegen Tunesië afgewezen.

Beroep Kaapverdië afgewezen, Krols Tunesië naar play-offs

De Kaapverdische voetbalbond (FCF) ging op 23 september in bezwaar tegen de reglementaire nederlaag, die als direct gevolg had dat het land zijn plek in de finaleronde van de Afrikaanse WK-kwalificatiereeks kwijtraakte aan Tunesië. De FIFA heeft de FCF dinsdag laten weten dat het beroep is afgewezen, waardoor Tunesië, waar de oud-international Ruud Krol sinds kort bondscoach is, zijn plek in de finaleronde behoudt.

'We hadden nog een klein beetje hoop op een goede afloop, want de argumenten van de bond leken sterk', aldus Varela tegen Voetbal International. 'Helaas is het beroep op niets uitgelopen. Daar gaat dan je WK-droom, dit is echt ontzettend zuur', vervolgt de ex-speler van RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam.

Kaapverdië kreeg de straf vanwege het opstellen van de geschorste Fernando Varela tegen Tunesië. Varela's schorsing is een opmerkelijk verhaal, want deze is afkomstig uit de wedstrijd tegen Equatoriaal-Guinee van 24 maart. De centrale verdediger kreeg een directe rode kaart in het met 4-3 verloren duel. Later zette de FIFA dat resultaat om in een reglementaire 3-0 overwinning voor Kaapverdië, omdat destijds Equatoriaal-Guinee een niet-speelgerechtigde voetballer had gebruikt.

Kaapverdië was in de veronderstelling dat met de uitslag ook de rode kaart van Varela was komen te vervallen. De FIFA oordeelde anders en zette een streep door het mogelijke WK-debuut van de Kaapverdische Nederlanders Toni Varela, Garry Mendes Rodrigues, Josimar Lima en Guy Ramos. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen