Spelers Kaapverdië 'helemaal kapot' van diskwalificatie

De verstrekkende sanctie die de FIFA donderdagmiddag oplegde aan de Kaapverdische Eilanden is als een mokerslag aangekomen bij internationals van de eilandengroep.

Spelers Kaapverdië 'helemaal kapot' van diskwalificatie

De wereldvoetbalbond zette de 0-2 overwinning van Kaapverdië op Tunesië van afgelopen zaterdag om in een 3-0 zege voor het thuisland, omdat Kaapverdië in dat duel de geschorste Fernando Varela had opgesteld. Daardoor ging de plek van Kaapverdië in de beslissende finaleronde van de Afrikaanse WK-kwalificatiecyclus naar Tunesië.

'Ik hoorde het donderdagmiddag. Ik had getraind en toen ik op mijn telefoon keek, zag ik ineens allemaal berichtjes en gemiste oproepen. Ik dacht eerst dat mensen een foute grap met me uithaalden', aldus international Toni Varela, die in Tunesië inviel, tegen Voetbal International.

Emotioneel
Pas toen hij het nieuws op het internet las, drong het pijnlijke besef bij de 27-jarige middenvelder. 'Ik ben er helemaal kapot van', zegt de oud-speler van RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam. 'Dit is één van de grootste tegenslagen uit mijn hele loopbaan. Ook de andere internationals waren heel emotioneel. Eigenlijk kunnen we nog niet beseffen dat dit echt gebeurd is. Nog maar een paar dagen geleden droomden we over het WK.' Kaapverdië was in de historie nog nooit actief op een mondiale eindronde.

Varela noemt de oorzaak van de uitsluiting van zijn land absurd. 'Dit had nooit mogen gebeuren', stelt hij. 'Ik wil eerst het hele verhaal nog horen, dus ik ga geen mensen openlijk bekritiseren. Er is echter wel iets mis gegaan, dat is duidelijk. Wij als spelers hadden ook niet door dat er één van ons nog geschorst was.'

Beroep
De Kaapverdische voetbalbond gaat in beroep tegen de uitgesproken straf. Volgens Kaapverdië is de schorsing die Fernando Varela kreeg na zijn rode kaart tegen Equatoriaal Guinee afgelopen maart namelijk niet geldig. Kaapverdië verloor dat duel oorspronkelijk met 4-3, maar de FIFA zette dat resultaat om in een 0-3 overwinning voor Kaapverdië. Equatoriaal Guinee zette toen namelijk een geschorste speler in. De Kaapverdische bond meent dat met de uitslag, ook de rode kaart is komen te vervallen en hangt aan dat argument zijn beroepszaak op. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen