Beenhakker aan wieg carrière superspits Lewandowski

Behalve het feit dat hij 'ontdekker' van Zlatan Ibrahimovic is, heeft Leo Beenhakker ook een belangrijk aandeel gehad in de carrière van spits Robert Lewandowksi. Nadat hij bijna in z'n eentje met vier treffers Real Madrid sloopte in de halve eindstrijd, staat de Pool zaterdag op Wembley met Borussia Dortmund in de finale van de Champions League tegen Bayern München.

Beenhakker aan wieg carrière superspits Lewandowski

Beenhakker, tussen juli 2006 en september 2008 bondscoach van Polen, verbaasde in 2008 door de op dat moment tamelijk onbekende aanvaller te laten debuteren in de nationale ploeg. Lewandowksi, net twintig geworden, was toen bij Lech Poznan bezig aan zijn eerste seizoen op het hoogste niveau.

De Nederlandse bondscoach kreeg de nodige kritiek voor zijn keuze. Te jong en niet goed genoeg oordeelden de criticasters. Beenhakker zag het anders. 'Ik was vanaf het begin erg onder de indruk van Lewandowksi', herinnert de Rotterdammer zich. 'Hij was heel snel in de kop. Zijn handelingssnelheid lag heel hoog, vooral in en rondom het strafschopgebied. Hij had het vermogen om van geen kans een kans te maken. Met drie man in zijn nek wist hij toch nog in een uitzichtloze situatie tot afwerken te komen.'

IbrahimovicBeenhakker vergelijkt de ontwikkeling van Lewandowksi graag met die van Zlatan Ibrahimovic. Als technisch directeur van Ajax haalde hij de Zweedse spits in 2001 naar Ajax. Aanvankelijk was er in Amsterdam ook weinig vertrouwen in de huidige ster van Paris Saint-Germain.

Lewandowski, die opgroeide in Leszno bij Warschau, is balvast en heeft een gedegen traptechniek. Hij is een moderne nummer 9 die méér kan dan scoren alleen. Bij Dortmund speelde hij bijvoorbeeld ook een half jaar als nummer 10. 'Hij behoudt onder druk het overzicht, is robuuster geworden en ook meer ontspannen', stelt technisch directeur Michael Zorc.

Op woensdag 24 april zorgde Lewandowski voor een mijlpaal door als eerste speler vier keer te scoren in de halve eindstrijd van de Champions League. 's Nachts werd hij uit zijn bed gebeld door Donald Tusk, de premier van Polen, met de felicitaties. Wellicht dat zijn mobiel zaterdagnacht weer afgaat. (Süleyman Öztürk)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen