Been overwintert met Genk na knappe winst op Lens

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

RC Genk-Dinamo Kiev 3-1
Voor het RC Genk van trainer Mario Been volstond in Groep G tegen Dinamo Kiev een zege om zich van Europese overwintering te verzekeren. Het eerste duel in Oekraïne, op 19 september, had een verrassende 1-0 overwinning opgeleverd voor Genk.

Van een Belgische zege leek het aanvankelijk niet te komen, want Dinamo, met Jeremain Lens in de basis, kwam al na negen minuten op voorsprong. Andriy Yarmolenko rondde af na een flinke defensieve fout van Kara. Daarmee dreigde voor Genk een derde nederlaag op rij, na de decepties in de competitie tegen Anderlecht (1-0) en vooral Oostende (4-0).

De formatie van Been kwam echter al na zeventien minuten terug tot 1-1. Jelle Vossen (foto onder) benutte een strafschop na een overtreding van Yevhen Khacheridi. Bennard Kumordzi hielp Genk acht minuten voor de pauze aan de leiding na voorbereidend werk van Vossen en ex-Feyenoorder Tomas Buffel. Op slag van rust werd het zelfs nog 3-1 via Benji De Ceulaer, een andere ex-speler van Feyenoord. Hij werkte de bal van dichtbij in het doel en leek daarbij zijn arm te gebruiken, iets wat arbiter Nuno Pereira Gomes niet als zodanig beoordeelde.

Met die ruime voorsprong was Genk virtueel zeker van een plek bij de laatste 32 van de Europa League. Doordat Dinamo na rust in aanvallend opzicht weinig klaarspeelde, wist Genk die virtuele kwalificatie zonder veel moeite om te zetten in daadwerkelijke Europese overwintering. Genk overwintert voor de tweede keer op rij én in de historie in de Europa League. Dat doet het sowieso als winnaar van Groep G, want na de winst op de Oekraïeners is de club van Been niet meer te achterhalen. Dinamo (zeven punten) en Rapid Wien, dat dankzij een 2-1 zege op het uitgeschakelde FC Thun zes punten heeft, strijden om de tweede plaats.

Sevilla-Estoril 1-1
Sevilla verzekerde zich tegen Estoril van een plek in de knock-outfase van de Europa League, maar gaf in eigen stadion in de slotfase wel onnodig de overwinning uit handen. Kevin Gameiro bracht de Spanjaarden, waar Hedwiges Maduro wederom ontbrak, al na zeven minuten op 1-0. Gerso Fernandes zorgde in de negentigste minuut namens de gasten uit Portugal voor de gelijkmaker.

Door het gelijkspel en de 2-1 overwinning van SC Freiburg bij Slovan Liberec is Sevilla zeker van een plaats bij de laatste 32. De Zuid-Spaanse ploeg blijft altijd bij de eerste twee in de stand, doordat in het geval dat drie clubs op evenveel punten eindigen alleen de onderlinge resultaten van dat trio bepalend zijn. Die tegen de nummer laatst vallen dan weg. Dit is in het voordeel van Sevilla dat met negen punten uit vijf duels koploper is, voor Freiburg (zes) en Slovan (zes). Estoril, dat drie punten heeft, is als enige ploeg uitgeschakeld in de groep. De Portugezen ontvangen op de laatste speeldag Slovan, terwijl Sevilla dan naar Freiburg afreist.