Domper voor Swansea, Stam ziet rode kaarten in Salzburg

Swansea City leek ook zijn derde groepsduel in de Europa League winnend af te sluiten, maar gaf in de extra speeltijd de overwinning weg. Standard Luik eindigde met negen man en wacht nog altijd op zijn eerste zege.

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

Swansea City - Kuban Krasnodar 1-1
De eerste twee wedstrijden in Groep A van de Europa League leverden een overwinning op voor Swansea City, maar thuis tegen Kuban Krasnodar ging het moeizaam voor de ploeg van manager Michael Laudrup. Met Dwight Tiendalli (op de foto in duel met Lorenzo Melgarejo van Kuban) in de basis en Michel Vorm op de bank - Jonathan de Guzman behoorde niet tot de wedstrijdselectie - moest Swansea lijdzaam toezien hoe de bezoekers in het eerste kwartier liefst vijf mogelijkheden kregen.

Kuban, dat in de play-offs te sterk was voor Feyenoord, stichtte gevaar via Aleksei Kozlov, Arsen Khubulov, Igor Armas, Djibril Cissé en Maksim Zhavnerchik. Daarna kwam de thuisploeg uit Wales wat beter in de wedstrijd, maar Kuban bleef erg dreigend. Een doelpunt liet aan beide kanten echter lang op zich wachten, maar in de 68ste minuut was het eindelijk raak. Na voorbereidend werk van Alex Pozuelo opende Michu de score voor Swansea. Maar die treffer bleek niet genoeg voor de zege.

Diep in blessuretijd beging doelman Gerhard Tremmel een overtreding op Ibrahima Baldé, waarna Cissé de toegekende strafschop benutte. Swansea City heeft door het gelijkspel nu zeven punten uit drie wedstrijden, waarmee het koploper in Groep A blijft. Valencia heeft één punt minder en bezet de tweede plaats, voor FC Sankt Gallen en Kuban Krasnodar.

Red Bull Salzburg - Standard Luik 2-1
Ronnie Stam bleef de hele wedstrijd op de bank bij Standard Luik, maar kreeg wel een spectaculaire wedstrijd voorgeschoteld tegen Red Bull Salzburg. Daarin kregen liefst drie spelers de rode kaart. In de 38ste minuut ontving Mehdi Carcela-González (Standard) zijn tweede gele prent en vier minuten later overkwam Sadio Mané (Red Bull) hetzelfde.

Met tien-tegen-tien opende Jonathan Soriano in de 52ste minuut de score namens de thuisploeg. De spits, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van Barcelona, maakte alweer zijn 23ste (!) officiële doelpunt van dit seizoen. Een kwartier later kreeg Kanu (Standard) direct rood en toen André Ramalho vijf minuten voor tijd 2-0 maakte, leek de wedstrijd beslist.

In de 88ste minuut kwamen de bezoekers door een benutte strafschop van Mujangi Bia terug in de wedstrijd, maar spannend werd het daarna niet meer in Oostenrijk. Red Bull Salzburg heeft na drie duels negen punten en bezet daarmee de eerste plaats in Groep C. Standard Luik staat derde met slechts één punt , evenveel als IF Elfsborg.

IF Elfsborg - Esbjerg fB 1-2
Bij Esbjerg fB was het een keer niet Mick van Buren die de show stal, maar zijn ploeggenoot Hans Henrik Andreasen. De aanvoerder van de Denen bezorgde zijn ploeg met twee rake kopballen drie punten op bezoek bij IF Elfsborg.

In de zevende minuut promoveerde hij een voorzet van Jonas Knudsen tot doelpunt en in de 67ste minuut kopte hij de bal na een vrije trap van Peter Ankersen over de lijn. Twee minuten later bracht Jon Jönsson de spanning weer terug, maar het bleef 1-2 in Zweden. Daardoor heeft Esbjerg fB nu zes punten uit drie duels, waardoor het tweede staat in Groep C van de Europa League.

Fiorentina - Pandurii Targu Jiu 3-0
Pandurii Targu Jiu had weinig in te brengen op bezoek bij Fiorentina. Nicandro Breeveld stond in de basis van de Roemenen en kreeg kort voor tijd de gele kaart. Het stond op dat moment al 3-0 voor de thuisploeg, die na een klein half uur via Joaquín de score opende.

Via de talentvoille Braziliaan Ryder Matos werd het acht minuten later al 2-0. In de 69ste minuut zorgde Juan Cuadrado voor het slotakkoord. Fiorentina heeft nog geen punt laten liggen in groepsfase van de Europa League en is koploper in Groep E. Pandurii Targu Jiu is derde met één punt, op basis van het doelsaldo houdt het Paços de Ferreira achter zich.