Been stunt in Kiev, De Guzman scoort in Valencia

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

Dinamo Kiev – RC Genk 0-1
RC Genk heeft het lastige begin van het nieuwe Europa League-avontuur omgezet in een overwinning. De ploeg van trainer Mario Been was in Oekraïne met 0-1 te sterk voor Dinamo Kiev. De winnende treffer kwam op naam van invaller Julien Gorius, die na een voorzet van Fabien Camus en een overstapje van Jelle Vossen in de 62ste minuut de score opende.

De jacht van Dinamo Kiev op de gelijkmaker leverde de nodige kansen op. Maar onder anderen Jeremain Lens kon ondanks groeiende druk op het Genkse doel de nederlaag niet voorkomen. De Oranje-international stuitte op keeper Lászlo Köteles, die zijn doel schoon hield in Kiev.

Valencia – Swansea City 0-3
Swansea City heeft een voortvarende start gemaakt in de Europa League met dank aan Wilfried Bony. De voormalige Vitesse-goalgetter speelde een hoofdrol in het eerste kwartier van het duel in en met Valencia.

Swansea, dat aantrad met Michel Vorm, Jonathan De Guzman en Dwight Tiendalli, kwam in de veertiende minuut op voorsprong via Bony. De Ivoriaan rondde het voorbereidende werk van Michu af. Enkele minuten daarvoor speelde Bony een hoofdrol in een moment dat de kansen van Valencia al had doen slinken.

De Belgische scheidsrechter Serge Gumienny had namelijk in de tiende minuut Valencia-verdediger Adil Rami de rode kaart getoond na een overtreding op Bony. Pas in het laatste half uur profiteerde Swansea extra van de numerieke meerderheid. Na de 0-2 van Michu vergrootte De Guzman met een rake vrije trap de marge naar drie ten gunste van de club uit Wales.

Standard Luik – Esbjerg fB 1-2
Standard Luik heeft het succes in eigen land in de Europa League geen vervolg kunnen geven. De Waalse club, die in België na zeven wedstrijden nog zonder puntenverlies is, ging op eigen veld tegen Esbjerg fB verrassend onderuit.

Ronnie Stam zag vanaf de bank van Standard hoe de Deense gasten na een moeizaam begin steeds beter hun draai vonden. De nieuwe verhoudingen op het veld kwamen in de tweede helft tot uitdrukking. Mick van Buren opende na ruim een uur namens Esbjerg de score op Sclessin. De voormalige Excelsior-aanvaller kopte binnen na een voorzet van Emil Lyng.

De treffer van Van Buren bleek lange tijd voldoende voor een punt voor Esbjerg. Standard kwam ondanks een groeiend overwicht niet verder dan de gelijkmaker van Geoffrey Mujangi Bia. Maar de Denen keerden verrassend terug met de volle winst dankzij Mushaga Bakenga, die diep in blessuretijd de wedstrijd besliste in het voordeel van Esbjerg.

Pandurii Targu Jiu – Dnjepr Dnjepropetrovsk 0-1
Nicandro Breeveld heeft met Pandurii Targu Jiu op eigen veld een slechte start gemaakt in de Europa League. De Nederlandse middenvelder, die in de 64ste minuut werd gewisseld, kon niet voorkomen dat Dnjepr Dnjepropetrovsk in Roemenië de eerste drie punten pakte. Roeslan Rotan was met zijn treffer in de 38ste minuut de matchwinner.

Estoril – Sevilla 1-2
Sevilla, waar Hedwiges Maduro op een zijspoor staat, heeft aan het bezoek aan Portugal drie punten overgehouden. De Spaanse club zette Estoril op eigen veld te kijk. Kevin Gameiro besliste in de 77ste minuut de wedstrijd, waar Estoril eerder dankzij Bruno Miguel nog wel de Spaanse openingstreffer van Vitolo ongedaan had gemaakt.