Bayern op recordjacht, BVB vertrouwt op Lewandowski

In de aanloop naar de finale van de Champions League duikt VI als vanouds in de statistieken. Dat levert voor Borussia Dortmund-Bayern München zaterdagavond de volgende feiten op.

Bayern op recordjacht, BVB vertrouwt op Lewandowski


Borussia Dortmund speelt zaterdagavond zijn vijfde Europa Cup-finale. De club stond in 1997 al eens in de Champions League-finale (3-1 winst op Juventus), veroverde de Europa Cup II in 1966 (2-1 tegen Liverpool) en verloor verder in 1993 en 2002 de UEFA Cup-finale, tegen respectievelijk Juventus en Feyenoord.

Dortmund speelde in zijn historie tot dusverre al honderd officiële wedstrijden tegen Bayern München. Daarvan won BVB er 45, tegen dertig gelijke spelen en 25 nederlagen. Dortmund maakte in die honderd duels 185 goals en incasseerde er 125.

Dortmund-aanvaller Robert Lewandowski maakte tien van zijn 36 doelpunten in dit seizoen in de Champions League. Hij is nog twee treffers verwijderd van het aantal van Real Madrid-aanvaller Cristiano Ronaldo, die met twaalf goals vooralsnog topscorer van deze CL-editie is.

Dortmund verloor dit seizoen pas één van zijn twaalf Europese wedstrijden (W7, G4, V1). Aan de andere kant bleef de ploeg van trainer Jürgen Klopp in zeven van de laatste tien duels buiten Dortmund (nationaal en internationaal) zonder overwinning. Bayern München maakt zich op voor zijn tiende finale in het Europa Cup I-toernooi/Champions League. Alleen Real Madrid (twaalf) en AC Milan (elf) stonden vaker in de eindstrijd van het belangrijkste Europese clubtoernooi.

Der Rekordmeister heeft een negatieve balans in zijn negen eerdere ECI/CL-finales. De Duitsers verloren er liefst vijf, een Europees record dat ze delen met Benfica en Juventus.

Bayern maakte dit seizoen in 52 officiële wedstrijden al 146 doelpunten, een gemiddelde van 2,81 goals per duel. Het hoogste absolute aantal doelpunten in één seizoen stamt van de jaargang 1972/73, toen Bayern in 52 officiële duels goed was voor 152 goals. Bayern heeft dus nog zeven goals nodig voor een nieuw clubrecord.

Bayern kan de eerste Duitse club worden die in één seizoen de landstitel, de nationale beker én een Europese hoofdprijs verovert. De ploeg van scheidend trainer Jupp Heynckes, die dit seizoen ook al de Duitse Super Cup veroverde door een 2-1 zege op Dortmund, is al landskampioen en kan na een eventuele glansrijke CL-finale ook de Duitse bekerfinale (op 1 juni tegen VfB Stuttgart) nog veroveren. Samenstelling: Ramon MinBronnen: UEFA, Infostrada Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen