Bayern neemt wraak op Chelsea voor CL-finale van 2012

Bayern München heeft in de Tsjechische hoofdstad Praag na een noodzakelijke strafschoppenserie ten koste van Chelsea de Europese Super Cup veroverd. Daarmee neemt de Beierse grootmacht wraak voor de Champions League-finale van 2012, toen de Londenaren na penalty's wonnen. Bovendien deelt Josep Guardiola een gevoelige tik uit aan Jose Mourinho.

Dat het tot een strafschoppenserie kwam, was te danken aan Javi Martínez. De Spanjaard tikte in de honderdtwintigste minuut (!) de 2-2 binnen. In de strafschoppenserie werd Romelu Lukaku namens Chelsea uiteindelijk dé schlemiel. Hij miste nadat zijn negen voorgangers raak hadden geschoten, waardoor doelman Manuel Neuer uitgroeide tot gevierde man aan Duitse zijde.

Bij Bayern, dat aan mocht treden na de winst van de Champions League in het voorbije seizoen, deed Arjen Robben mee tot de 96ste minuut. De man die de finale van het miljoenenbal tegen Borussia Dortmund vorig seizoen besliste met de winnende treffer (2-1) keek op dat moment tegen een 2-1 achterstand aan.

Eden Hazard had al na drie minuten in de verlenging de tien man van Chelsea verrassend op voorsprong gezet. In de slotfase van de reguliere speeltijd kreeg middenvelder Ramires na een onzinnige tackle op de benen van Mario Götze zijn tweede gele kaart, waar direct rood op zijn plaats was geweest. De ondertalsituatie deerde Hazard evenwel niet. De Belg dribbelde naar binnen en schoot hard raak, al ging doelman Manuel Neuer niet helemaal vrijuit.

Mourinho instrueert zijn troepen voorafgaand aan de verlenging.

Lang leek Bayern ondanks verwoede pogingen en vooral door het miraculeuze keeperswerk van uitblinker Petr Cech niet meer langszij te kunnen komen, maar door de goal van Javi Martínez lukte dat toch.

In de reguliere speeltijd had Franck Ribéry voor de 1-1 gezorgd. De Franse aanvaller, die donderdag tot Beste Speler van het vorige Europese seizoen werd verkozen, schoot vlak na rust eveneens raak van afstand. Het openingsdoelpunt kwam al binnen acht minuten op naam van Fernando Torres. Op aangeven van André Schürrle schoot hij schitterend raak.

Voor Bayern-trainer Josep Guardiola is het de eerste prijs in Beierse dienst. Waar de ploeg vorig seizoen met de treble ongenaakbaar was, werd in Duitsland de Super Cup verloren van Dortmund (4-2). Bovendien is het de eerste keer dat Der Rekordmeister  deze prijs in de wacht sleept.

Ribéry vierde zijn gelijkmaker met Josep Guardiola.

Voor Mourinho is het nog altijd wachten op zijn eerste Super Cup. De Portugees verliest zodoende ook de prestigestrijd met zijn vroegere rivaal. Als coach van respectievelijk Real Madrid en Barcelona vochten Mourinho en Guardiola de nodige privéoorlogjes uit. Voor Chelsea blijft het bij de Europese Super Cup van 1998.

Bayern zal vooral blij zijn met de wraak voor het drama van 2012, toen werd nota bene in eigen stadion de finale van de Champions League verloren na strafschoppen van Chelsea. Nu waren de rollen omgedraaid.