Bayern München niet te kloppen na WK

Reacties

De zestiende speelronde in de Bundesliga gaat dinsdag om 20.00 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit op de meest interessante teams.

Bayern München niet te kloppen na WK

Bayern München-SC Freiburg
Met de titel Herbstmeister op zak speelt Bayern München dinsdagavond zijn laatste thuiswedstrijd van het kalenderjaar 2014. Over de suprematie van de formatie van trainer Pep Guardiola (foto boven, met Franck Ribéry) is al zó veel gezegd en geschreven. Memorabel en minder belicht is dat Bayern niet eerder zo'n sterke eerste seizoenshelft kende na een mondiaal eindtoernooi als in deze jaargang. Slechts drie gelijkespelen en drie tegengoals vertellen nagenoeg alles over het succesverhaal. En dan te bedenken dat Der Rekordmeister afgelopen zomer nog een zwaar seizoen werd voorspeld. Vanwege de naweeën van het WK, vanwege de waslijst aan blessures. Maar afgelopen zaterdag tijdens het bezoek aan FC Augsburg gaf de formatie na rust een beetje gas, waarna ze onder aanvoering van een uitblinkende Arjen Robben (foto) soepeltjes uitliep naar een 0-4 overwinning. De Bundesliga kan niets doen tegen de almaar groeiende kloof tussen Bayern en de overige zeventien clubs. De enige vraag blijft hoe Guardiola zijn selectie tevreden gaat houden zodra alle spelers fit zijn.

Hamburger SV-VfB Stuttgart
De terugkeer van Huub Stevens bij VfB Stuttgart heeft nog niet tot een radicale opleving geleid. Met vier punten uit drie duels zijn Die Schwaben nog altijd hekkensluiter. Zaterdag was tijdens het bezoek aan FSV Mainz 05 (1-1) een toevalstreffer van voormalig FC Groningen-aanvaller Filip Kostic nodig voor een punt. Verdedigend oogt Stuttgart onder Stevens een stuk stabieler. Aan het gebrek aan creativiteit heeft de Limburger tot dusverre niets kunnen veranderen. Saillant is dat de formatie slechts vier van de negentien doelpunten vóór de pauze wist te maken.

In Hamburg kreeg Rafael van der Vaart (foto) recent de complimenten van zijn trainer Joe Zinnbauer. Nog altijd presteert HSV wisselvallig, maar de reeks van drie thuiszeges op rij moet de burger moed geven voor het treffen met VfB Stuttgart. Een ander in het oog springend lid van de club is momenteel Jaroslav Drobny. Want in de strijd tegen degradatie heeft de Tsjechische keeper, in het verleden nog kortstondig onder de lat bij ADO Den Haag, zich opgewerkt tot een betrouwbare factor. Als vervanger van de gepasseerde en later geblesseerde René Adler is Drobny niet de man van het moderne keepersspel, wel stabiel en beslissend. Zo stopte hij zaterdag tijdens het duel bij SC Freiburg (0-0) al in de tweede minuut een strafschop van zijn landgenoot Vladimir Darida, hetgeen HSV een kostbaar punt opleverde.

Borussia Dortmund-VfL Wolfsburg
Het lijkt een gebed zonder einde te worden. Iedere voetballiefhebber blijft optimistisch, heeft er alle geloof in dat Borussia Dortmund snel de weg omhoog inzet. Maar ja, dit klinkt al sinds oktober… Dik twee maanden later is het rondom de formatie van trainer Jürgen Klopp (foto) nog steeds crisis; op de meest onverwachte momenten blijft ze punten verspelen. Na de 1-0 nederlaag bij Hertha BSC richten de kritieken zich ook op Klopp, de oefenmeester die lange tijd volledig buiten schot is gebleven.

Doordat BVB telkens in herhaling valt met dezelfde fouten, rijst de vraag welke impact de recent genomen maatregelen hebben, Zoals het passeren van keeper Roman Weidenfeller. Of het tegen Hertha BSC inbrengen van de niet-fitte Sebastian Kehl (speelde met een gebroken rib) óf het laten invallen van Jakub Blaszczykowski (heeft een jaar niet gespeeld). VfL Wolfsburg is de leider van de zogeheten best of the rest, met zes punten voorsprong op Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach. Of Bas Dost opnieuw in de basis zal starten bij Die Wölfe, hangt af van de fysieke gesteldheid van Ivica Olic. De Kroaat miste de laatste competitiewedstrijd tegen SC Paderborn vanwege een liesblessure, hetgeen Dost voor het eerst dit seizoen in competitieverband een basisplaats opleverde.

SC Paderborn-Schalke 04
Met het overwinteren in de Champions League heeft Schalke 04 aan een belangrijke doelstelling voldaan. Toch lukt het maar niet een indrukwekkende serie te vestigen. De 1-2 thuisnederlaag tegen 1. FC Köln kon afgelopen zaterdag worden uitgelegd als het gevolg van een vermoeide selectie die snakt naar de winterpauze. Anders dan de medeconcurrenten in de Bundesliga om de bovenste plaatsen hebben Die Königsblauen momenteel niet de luxe om naar hartenlust te rouleren. Volgens sportdirecteur Horst Heldt kampen veel selectiespelers met 'zware benen', waardoor het hoofd ook niet meer 'meewerkt'… Zo ging aanvoerder Benedikt Höwedes tegen 1. FC Köln twee keer pijnlijk in de fout.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.