Bayern maakt geen fout, Schalke 04 dankt Boateng

Bayern München beging in eigen huis geen misstap tegen Hannover 96. Arjen Robben (foto) was bij beide treffers betrokken. Ook Schalke 04 en Bayer Leverkusen pakten drie punten.

Bayern München – Hannover 96 2-0
Bayern-trainer Pep Guardiola koos ervoor om de van een knieblessure herstelde Bastian Schweinsteiger op de bank te houden. Aanvoerder Philip Lahm kreeg de voorkeur als defensieve middenvelder, waardoor Rafinha startte als rechtsback.

Bayern had in de eerste helft een veldoverwicht, maar werd nauwelijks gevaarlijk. In tegenstelling tot de bezoekers uit Hannover, die na veertig minuten een afstandsschot van Didier Ya Konan via de onderkant van de lat uit het doel zagen stuiteren.

Na vijftig minuten leverde de eerste fraaie combinatie van Bayern direct een doelpunt op. Robben stuurde Toni Kroos weg in de diepte, waarna de Duitser aflegde op spits Mario Mandzukic. De 1-0 binnentikken was vervolgens een koud kunstje. Robben stond ook aan de basis van de tweede treffer. Zijn schot werd losgelaten door doelman Ron-Robert Zieler, waarna Franck Ribéry (foto) kon profiteren: 2-0.

Dankzij de 2-0 overwinning houdt Bayern de druk op Borussia Dortmund, dat als enige club in de Bundesliga al zijn wedstrijd won. Het elftal van trainer Guardiola verspeelde reeds twee punten, maar staat vooralsnog bovenaan in de Bundesliga.

FSV Mainz 05 – Schalke 04 0-1
FSV Mainz 05 en Schalke 04 deden aanvankelijk maar weinig moeite om het publiek te vermaken. Toch ging het zo slecht aan het nieuwe Bundesliga-seizoen gestarte Schalke 04 met een voorsprong rusten. De van AC Milan overgenomen Kevin-Prince Boateng profiteerde optimaal van onnodig balverlies van Shinji Okazaki.

Zonder de nog altijd geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar slaagde Schalke er ook in de tweede helft niet in om voor veel gevaar te zorgen. Hamburger SV-huurling Dennis Aogo was met een vrije trap van 25 meter nog het dichtst bij een treffer, maar Mainz-doelman Heinz Müller voorkwam een tweede doelpunt van Die Königsblauen.

In de eigen Coface Arena kon FSV Mainz Schalke opmerkelijk genoeg nauwelijks in gevaar brengen. Daarmee volgde voor de ploeg van trainer Thomas Tuchel na de 4-1 nederlaag van twee weken terug bij Hannover 96 een tweede nederlaag. Tijdens de eerste drie speelronden had Mainz juist het nog het volle pond bemachtigd.

Schalke brengt, vier dagen voor de eerste Champions League-wedstrijd tegen Steaua Boekarest, het puntenaantal op zeven.

Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg 3-1
Drie dagen voor de zware uitwedstrijd in de Champions League tegen Manchester United toonde Bayer Leverkusen in de thuiswedstrijd tegen VfL Wolfsburg twee gezichten. Vóór rust was het geen schim van de ploeg die vorig seizoen derde werd, terwijl na de pauze weer wel duidelijk werd waarom Die Werkself dit seizoen mag deelnemen aan het miljoenenbal.

Wolfsburg-doelman Diego Benaglio voorkwam aanvankelijk nog dat het overwicht van Leverkusen in een voorsprong werd omgezet. In de 65ste minuut was Stefan Kiessling met een rake kopstoot Benaglio bij de eerste paal te vlug af na een vrije trap van Gonzalo Castro (foto).

Wolfsburg kon daarna geen aanspraak meer maken op een punt, zeker toen de van Bayern München overgenomen Luiz Gustavo vijf minuten voor tijd tegen zijn tweede rode kaart van het seizoen aanliep. De Braziliaanse middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart van het duel voor een lichte overtreding op Kiessling. De Bundesliga-topscorer van vorig seizoen zorgde in blessuretijd vervolgens nog voor 3-1.

Vóór rust had Wolfsburg nog wel kans gezien Leverkusen in problemen te brengen. Sam had de thuisploeg uit een pass van Simon Rolfes via de binnenkant van de paal nog op voorsprong gezet, maar het was typerend voor het toen nog slecht spelende Leverkusen dat Ivica Olic op zijn 34ste verjaardag voor 1-1 kon zorgen.

Het mocht uiteindelijk dus niet baten voor Wolfsburg, dat in uitwedstrijden nog geen enkel punt pakte sinds de start van het nieuwe seizoen. Met zes punten staat de ambitieuze club uit het noorden van Duitsland daardoor op de elfde plaats. Leverkusen handhaaft zich in de top. Met twaalf punten staat het derde, op slechts een punt van titelverdediger Bayern.

Werder Bremen – Eintracht Frankfurt 0-3
De crisis bij Werder Bremen houdt aan. Met Eljero Elia in de basis verloor het team van trainer Robin Dutt voor de vierde maal op rij. In eigen huis bleek Eintracht Frankfurt met 3-0 te sterk. Vaclav Kadlec, die deze zomer overkwam van Sparta Praag, was twee keer trefzeker. Na 26 minuten werd Werder-spits Franco di Santo na een wilde actie uit het veld gestuurd. Tot overmaat van ramp verzuimde Aaron Hunt bij een 2-0 stand in het voordeel van de bezoekers vanaf de stip de aansluitingstreffer te maken. Een eigen treffer van Sebastian Prödl maakte het in de slotfase allemaal nog erger voor Werder, dat nu dertiende staat met zes punten.