Bayern jaagt vrijer, warmer en verticaler op titel

Reacties

Met de wisseling van de wacht waait er een andere, warmere wind bij titelverdediger en PSV-opponent Bayern Munchen. VI-redacteur Lars Ulrich blikt vooruit op de eerste speelronde in de Bundesliga.

Bayern jaagt vrijer, warmer en verticaler op titel

'Ik druk mijn stempel op de ploeg. Ik ben verantwoordelijk', vertelt Carlo Ancelotti aan de vooravond van de start van het nieuwe Bundesliga-seizoen gedecideerd. De Italiaan borduurt bij Bayern München voort op de erfenis van Pep Guardiola. 'Zoals gezegd, ik heb hier geen revolutie willen starten. Ik wil verticaler gaan spelen, de spelers moeten sneller de oplossing vinden.'

Daarmee breekt Ancelotti met een van de pijlers onder het succes van Guardiola, die zweerde bij balbezit als opmaat naar succes. De Italiaan is meer een people's manager dan zijn Spaanse voorganger, die bijna maniakaal zijn ploeg in een tactisch keurslijf stopte. De Bayern-spelers krijgen dit seizoen op het veld meer vrijheid om het zelf in te vullen, waar Guardiola als controlfreak graag de touwtjes stevig in eigen handen hield.

'Hij geeft ons meer vrijheid. Hij weet dat we spelers van wereldklasse hebben. Hij kan ons vertrouwen en dat laat hij zien. Hij is zeer relaxed en weet natuurlijk dat we verschillende karakters hebben en daarom behandelt hij ons anders', vatte doelman Manuel Neuer samen wat er anders is geworden met de wisseling van de wacht aan de Säbener Strasse.

De Italiaan wil dat Bayern sneller de diepte zoekt (het verticale aspect), waar Guardiola opteerde voor het geduldig zoeken naar een gaatje in de defensie van de tegenstander door de bal van voet naar voet te laten gaan op het midenveld. Het Duitse Super Cup-duel met Borussia Dortmund bracht de plannen van Ancelotti aan het licht. Voor het eerst in vier jaar tijd had de tegenstander van Bayern meer balbezit. Getuige de 2-0 winst was dat een succesvolle aanpak. De Italiaan won daarmee ook direct de prijs die zijn voorganger in drie jaar tijd nimmer veroverde.

Door blessureleed bij onder anderen Arjen Robben en Kingsley Coman heeft Ancelotti nog niet kunnen werken aan zijn ideale opstelling. Werder Bremen, dat na het bekerdebacle tegen Lotte zint op revanche, is een mooie opponent om verder te schaven.

Mario Götze had zich ongetwijfeld ook beter op zijn plaats gevoeld onder Ancelotti. De aanvaller verbleekte onder Guardiola en werd een schim van de speler die in 2013 voor 37 miljoen euro van Dortmund naar München verhuisde. De terugkeer naar Bayerns grootste concurrent BVB voelde als een bevrijding voor de international. Eindelijk verlost van het keurslijf van Guardiola.

In Dortmund krijgt hij te maken met Thomas Tuchel, die in Guardiola een zielsverwant en voorbeeld ziet. 'Thomas ademt voetbal. Hij denkt 24 uur per dag aan zijn team, aan de tegenstanders, aan voetbal in het algemeen. Dat bevalt mij aan hem', was de Spanjaard vol lof over zijn collega, met wie hij uren kan bomen over het voetbal, inclusief het schuiven van peper- en zoutvaatjes om het verhaal te ondersteunen.

Maar Götze zal bij Borussia Dortmund waarschijnlijk wel een vrije rol hebben. De aanvallende middenvelder moet het verlies aan creativiteit (Henrikh Mkhitaryan en Ilkay Gündogan vertrokken naar de Premier League) opvangen, aan de zijkant of als nummer 10. Tuchel weet wat hij in huis heeft gehaald. 'Hij heeft het moeilijke pad gekozen. Iedereen is bekend met de omstandigheden waaronder hij is vertrokken bij Bayern. Hij had meer opties maar wilde naar ons. Mario is op zoek naar meer warmte bij zijn club.'

En juist voor die warmte lijkt met de entree van Ancelotti in München meer ruimte.

Programma
Bayern München 26-08
20:30
Werder Bremen
Borussia Dortmund 27-08
15:30
FSV Mainz 05
1. FC Köln 27-08
15:30
Darmstadt 98
Hamburger SV 27-08
15:30
FC Ingolstadt 04
FC Augsburg 27-08
15:30
VfL Wolfsburg
Eintracht Frankfurt 27-08
15:30
Schalke 04
Borussia
Mönchengladbach
27-08
18:30
Bayer Leverkusen
Hertha BSC 28-08
15:30
SC Freiburg
1899 Hoffenheim 28-08
17:30
RB Leipzig
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.