Bayern herovert koppositie, Nederlandse trainers verliezen

Dankzij een moeizame 2-1 overwinning bij 1899 Hoffenheim heeft Bayern München de koppositie weer overgenomen van Borussia Dortmund. Bert van Marwijk (Hamburger SV) en Gertjan Verbeek (1. FC Nürnberg) gingen beiden voor het eerst onderuit bij hun nieuwe club.

1899 Hoffenheim – Bayern München 1-2
Op bezoek bij 1899 Hoffenheim heeft Bayern München een moeizame 2-1 zege geboekt. De beslissende treffer viel pas in het laatste kwartier.

Bij Bayern ontbrak Arjen Robben in de wedstrijdselectie. De Nederlandse buitenspeler viel vorige week tegen Hertha BSC (3-2 winst) uit met een liesblessure, waarvan hij nog niet volledig hersteld was. Daardoor bleek er een basisplaats weggelegd voor aankoop Mario Götze. Javi Martinez startte voor het eerst dit seizoen vanaf de aftrap, wat ten koste ging van Rafinha.

Bayern kende veel moeite om gaten te vinden in de hechte defensie van Hoffenheim. Door een fout van Manuel Neuer kwam de regerend landskampioen in de 34ste minuut zelfs op een achterstand. De doelman van Bayern liet een voorzet los, waarvan Niklas Süle profiteerde. Nog voor rust herstelde Mario Mandzukic de schade, door een vrije trap van Franck Ribéry licht van richting te veranderen.

Na rust bleef Bayern worstelen met de tegenstander uit Hoffenheim, maar een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers toch opnieuw tot scoren. Bastian Schweinsteiger heroverde de bal in het strafschopgebied van Hoffenheim en na een snelle combinatie kon Thomas Müller (foto boven) de winnende treffer maken.

Dankzij de overwinning pakte Bayern een nieuw record in de Bundesliga. Het elftal van trainer Pep Guardiola is al 36 duels op rij ongeslagen in de Duitse competitie, wat een evenaring is van de prestatie van Hamburger SV in de seizoenen 1981/82 en 1982/83. Volgende week kan Bayern in de thuiswedstrijd tegen FC Augsburg het record alleen in handen krijgen. Dankzij de 2-1 zege neemt Bayern de koppositie weer over van Borussia Dortmund, dat een punt minder heeft.

1. FC Nürnberg – SC Freiburg 0-3
Gertjan Verbeek heeft voor het eerst verloren met 1. FC Nürnberg. Vorige week debuteerde hij met een 1-1 gelijkspel bij VfB Stuttgart. Ditmaal ontving het elftal van Verbeek SC Freiburg, dat net als Nürnberg nog geen overwinning geboekt had in de Bundesliga. Toch ging Nürnberg met 3-0 onderuit.

Nürnberg domineerde de volledige wedstrijd en raakte zowel de paal als de lat. Emanuel Pogatetz kopte vlak voor rust zelfs de bal tegen de touwen, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege duwen. Op de tegenaanval strafte Freiburg na rust de ineffectiviteit van Nürnberg af. Dankzij doelpunten van Felix Kraus, Vladimir Darida en Admir Mehmedi won het met 3-0. Door de nederlaag passeert Freiburg het elftal van trainer Verbeek op de ranglijst. Samen met Eintracht Braunschweig staat Nürnberg nu laatste in de Bundesliga.

Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach 0-2
In Hamburg waren het twee oud-ploeggenoten van elkaar die de eerste nederlaag voor HSV-coach van Bert van Marwijk (foto rechts) inleidden. Twee keer profiteerde Gladbach-spits Max Kruse van een fout van HSV-verdediger Lasse Sobiech. De twee speelden in het seizoen 2011/12 nog samen bij FC St.Pauli.

Kruse onderschepte halverwege de eerste helft een terugspeelbal van Sobiech, omspeelde HSV-keeper René Adler en tekende simpel voor de 0-1. Na een dik uur was het wederom Sobiech die in de fout ging. Hij verspeelde de bal aan de Braziliaan Raffael, die Kruse in staat stelde alweer zijn zevende treffer in negen competitieduels binnen te schieten: 0-2.

Door de winst verstevigt Gladbach zijn vierde plek. HSV staat nog wel twaalfde, maar Eintracht Frankfurt, FC Augsburg én Werder Bremen kunnen Die Rothosen dit weekend nog passeren.

Eintracht Braunschweig – Bayer Leverkusen 1-0
Op bezoek bij de gepromoveerde hekkensluiter Eintracht Braunschweig dacht Leverkusen-trainer Sami Hyppiä het ook zonder basiskrachten Lars Bender, Sidney Sam en Stefan Kiessling af te kunnen. Zijn ploeg was in de eerste helft ook de gevaarlijkste ploeg, maar halverwege stond het nog altijd 0-0.

In de rust besloot Hyppiä dan ook om Bender alsnog in te brengen, en toen de brilstand na 64 minuten nog altijd op het bord stond, kwamen ook Kiessling en Sam binnen de lijnen. Het mocht allemaal niet meer baten. Braunschweig, dat tot zaterdagmiddag pas vier punten had verzameld, kwam tien minuten voor tijd zelfs op 1-0 via Dominik Kumbela. Bender moest in de slotfase met zijn tweede gele kaart - en dus rood - van het veld.

Door de overwinning van SC Freiburg blijft Braunschweig op doelsaldo de nummer laatst. Leverkusen staat nog altijd op de derde positie, maar ziet Borussia Mönchengladbach wat dichterbij komen.

Hertha BSC – Schalke 04 0-2
Het gepromoveerde Hertha BSC, waar Nederlandse trainer Jos Luhukay de scepter zwaait, presteerde in de eerste tien wedstrijden van het seizoen prima en bezette tot zaterdagmiddag de vijfde plaats. Tegenstander Schalke 04, waar Klaas-Jan Huntelaar nog altijd ontbrak vanwege een knieblessure, stond slechts zevende.

Toch waren het de bezoekers die op voorsprong kwamen. Uit een corner van Dennis Aogo kopte de Hoongaarse spits Ádám Szalai bij de eerste paal de 0-1 binnen. Diep in blessuretijd zorgde Julian Draxler, op aangeven van Szalai, ook nog voor de 0-2. De overwinning tilt Schalke 04 naar de vijfde plaats in de Bundesliga, Hertha zakt naar de zesde plek.