Sportief herstel in Hamburg dankzij Nederlandse invloeden

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de elfde speelronde is dat het duel tussen Hamburger SV en Borussia Mönchengladbach van zaterdagmiddag (15.30 uur).

Sportief herstel in Hamburg dankzij Nederlandse invloeden

Hamburger SV

Klassering: 12de plaats (twaalf punten uit tien duels)
Vorm: V-G-W-G-W

Hamburger SV vaart wel bij de aanstelling van Bert van Marwijk. De vier competitieduels onder leiding van de voormalige Oranje-bondscoach behaalden Die Rothosen acht punten (twee zeges, twee remises). Dat is twee keer zo veel als onder diens voorganger Thorsten Fink, die na vijf speelronden werd ontslagen. De toegenomen productiviteit komt vooral op het conto van Rafael van der Vaart en Pierre-Michel Lasogga. De ex-Ajacied scoorde de voorbije drie competitieduels. Lasogga maakte al vier wedstrijden op rij minimaal één goal. De van Hertha BSC gehuurde spits heeft intussen het clubrecord in zicht van legende Uwe Seeler, in de periode november 1963-februari 1964 zeven opeenvolgende duels trefzeker.

Uitgelicht
Het sportieve herstel heeft gunstige invloed op alle niveaus bij HSV. Zo is Dennis Diekmeier weer met het bestuur in gesprek over contractverlenging. Recent hadden beide partijen de onderhandelingen afgebroken. De rechtsback wees een eerste aanbod af en zei vervolgens zijn transfervrije status komende zomer te willen verzilveren. Hamburger SV heeft zijn profs laten weten spelerscontracten alleen te kunnen en willen verlengen zonder echte salarisverhoging. Ook de volgens eigen zeggen teleurgestelde middenvelder Tomás Rincón heeft onlangs een nieuw tweejarig contract voor zich uitgeschoven.

Borussia Mönchengladbach

Klassering: 4de plaats (zestien punten uit tien duels)
Vorm: W-G-W-V-W

Door alle speculaties over het mogelijke voorcontract van keeper Marc-André ter Stegen met Barcelona is er even weinig aandacht voor alle prestaties van Borussia Mönchengladbach in de Bundesliga. Statistisch is de formatie van trainer Lucien Favre de best presterende thuisploeg van de Bundesliga. Vijf wedstrijden in Borussia-Park leverden vijftien punten op en een doelgemiddelde van +14. Dat is nóg indrukwekkender dan Bayern München, dat uit zes thuisduels de volle winst behaalde maar slechts +11 als moyenne heeft. Uitsluitend aan die reeks voor eigen publiek dankt BMG de huidige vierde plaats, want op vreemde bodem pakte het alleen een punt bij FC Augsburg (2-2). In het 'Uitklassement' bezetten Die Fohlen de zeventiende plaats in de Bundesliga.

Uitgelicht
Het zit de Nederlanders bij Gladbach niet mee. Spits Luuk de Jong is al heel het seizoen tweede keus achter Max Kruse en de rentree van Roel Brouwers is van korte duur geweest. De Limburger keerde begin oktober terug in de basis door een zware schouderkwetsuur van centrumverdediger Álvaro Domínguez. Vorige week zondag liep Brouwers zelf een spierblessure op en is voor enkele weken uitgeschakeld. Hierdoor zal naar verwachting in het hart van de defensie Martin Stranzl met rechtsback (!) Jantschke een gelegenheidskoppel vormen.

Onderlinge historie

In officieel verband stonden Hamburger SV en Borussia Mönchengladbach al 95 keer (waarvan vijf bekerduels) tegenover elkaar. HSV won 38 keer, terwijl BMG 31 maal de volle winst behaalde. De laatste jaren zijn de twee aan elkaar gewaagd; de voorbije vijf edities won zowel HSV als BMG slechts één keer, beide keren werd het 1-0. Marcell Jansen komt sinds 2008 uit voor HSV, vier seizoenen daarvoor debuteerde de linkspoot in Gladbach. Van de vijf onderlinge duels met zijn voormalige liefde verloor Jansen er drie. BMG-spits Max Kruse bekende in de Hamburger Morgenpost als kleine jongen onder een 'HSV-dekbed' te slapen.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
14/05/2011 Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach 1-1 Bundesliga
17/09/2011 Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach 0-1 Bundesliga
24/02/2012 Borussia Mönchengladbach - Hamburger SV 1-1 Bundesliga
28/09/2012 Borussia Mönchengladbach - Hamburger SV 2-2 Bundesliga
16/02/2013 Hamburger SV - Borussia Mönchengladbach 1-0 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's