Balotelli redt Milan bij Torino, negen uit drie voor Napoli

AC Milan is in uitwedstrijden vooralsnog niet in staat het maximale in zichzelf naar boven te halen. Na de 2-1 nederlaag bij Hellas Verona tijdens de eerste speelronde van de Serie A, eindigde het zaterdagavond in Turijn in een gelijkspel. Napoli profiteerde optimaal van het gelijkspel tussen Internazionale en Juventus.

Torino – AC Milan 2-2
Met de van Real Madrid teruggekeerde Kaká kon Milan het ontbreken van geblesseerde basisspelers als Stephan El Shaarawy en Ignazio Abate niet verbloemen. Torino was de beter voetballende ploeg en Milan mocht Nigel de Jong dankbaar zijn dat hij bij gevaarlijke counters enkele keren goed ingreep.

Dat de avond in Turijn niet die van Milan zou worden, bleek al in de eerste helft toen aanvoerder Riccardo Montolivo zich met een dijbeenblessure meteen moest laten vervangen door Andrea Poli. Kaká, tussen 2003 en 2009 ook al Rossonero, kreeg in zijn eerste wedstrijd na zijn terugkeer meteen de aanvoerdersband om, maar kon zijn nieuwe ploeg niet naar grote hoogten leiden.

Twee minuten na rust maakte Danilo D'Ambrosio op aangeven van Alessio Cerci wel dankbaar gebruik van de ruimtes achter de Milan-defensie en negentien minuten voor tijd drukte Cerci Milan nog verder in de zorgen door na een steekpass van Ciro Immobile oog in oog met Christian Abbiati eveneens koelbloedig te blijven.

Mario Balotelli had daarna nog de ideale kans om een late comeback van de ploeg van trainer Massimiliano Allegri in te luiden, maar Torino-doelman Daniele Padelli voorkwam met een reflex dat de 23-jarige aanvaller van dichtbij zijn tweede competitietreffer kon laten aantekenen.

Nadat Sulley Muntari na veel consternatie over een voorafgaande buitenspelsituatie nog voor 2-1 had zorgde, volgde een sensationele ontknoping. Mario Balotelli redde een punt vanaf de strafschopstip, nadat Giovanni Pasquale Andrea Poli vloerde. Na vier wedstrijden heeft Milan vier punten.

Napoli – Atalanta 2-0
Napoli-trainer Rafael Benítez hield met het oog op de Champions League-confrontatie van woensdag met Borussia Dortmund enkele belangrijke krachten (waaronder Marek Hamsik en José Callejon) op de bank, waardoor Dries Mertens voor het eerst in de basis startte bij zijn nieuwe club. Ook met Mertens, Paolo Cannavaro en Blerim Dzemaili in de ploeg was Napoli een maat te groot voor Atalanta, al duurde het even voordat dat zich uitte in doelpunten.

In de eerste helft hield doelman Andrea Consigli zijn ploeg nog op de been bij goede mogelijkheden voor de thuisploeg. Met name Goran Pandev liet na om de score te openen. Daardoor kwam Atalanta tegen de verhouding in tot twee keer toe dicht bij een verrassende openingstreffer, maar Germán Denis slaagde er niet in Pepe Reina te passeren.

De Napoli-fans moesten lang wachten tot hun geliefde elftal eindelijk afstand nam van Atalanta dankzij impulsen van twee ingevallen vaste krachten. Hamsik, ingevallen voor Pandev, stond in de zeventigste minuut aan de basis van de 1-0 van Gonzalo Higuaín, terwijl José Callejon (binnen de lijnen gekomen ten koste van Mertens) zeven minuten na de rode kaart van Atalanta-middenvelder Luca Cigarini voor een veilige marge zorgde.

Zo is Napoli na drie speelronden vooralsnog de enige club in Italië zonder puntenverlies. De Partonopei zijn logischerwijs ook koploper. Later dit weekend kunnen Fiorentina en AS Roma zich naast Napoli aan kop van de Serie A vestigen.