AZ wacht vurig weerzien met heetgebakerde PAOK-fans

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond sluit het al geplaatste AZ om 21.05 uur tegen PAOK Saloniki de groepsfase van de Europa League af.

AZ wacht vurig weerzien met heetgebakerde PAOK-fans

PAOK Saloniki

Klassering 1ste
Vorm G-W-W-W-V

AZ is al zeker van een plaats bij de beste 32 clubs van de Europa League, maar PAOK Saloniki-trainer Huub Stevens weet dat hij er niet van uit hoeft te gaan dat de ploeg van zijn collega Dick Advocaat vanwege de reeds geplaatste status er met de pet naar zal gooien. 'Ik ken hem toch? Dicky wil altijd winnen', aldus Stevens in gesprek met De Telegraaf. 

Bij een zege of een gelijkspel hoger dan 1-1 is AZ zeker van de groepswinst. 'Wij zijn al blij dat we ons geplaatst hebben voor de volgende ronde. Dat hadden we voor dit toernooi niet verwacht', spreekt ook Stevens zijn tevredenheid uit. 

Ook Stevens zal overigens improviseren. 'Wij hebben ontzettend veel duels achter de rug. In Griekenland speel je ook nog eens een dubbel programma in het bekertoernooi. Mijn spelers moeten wennen aan deze belasting. Noodgedwongen zal ik een aantal spelers aan de kant houden. Ik heb de grootste problemen op het middenveld. Ik weet nog niet, of ik daardoor ook in een andere organisatie ga spelen.'

Uitgelicht
De fans van PAOK staan door heel Europa bekend om hun ongebreidelde fanatisme en passie. Ook AZ kreeg in het verleden al te maken met de beruchte aanhang van de Griekse topclub. In 2004 waren de Alkmaarders tijdens hun eerste Europese wedstrijd in 22 jaar tijd er getuige van dat de PAOK-fans hun eigen stadion in brand staken.

Dat PAOK nu al is geplaatst, doet volgens Stevens niets af aan de steun die de aanwezige fans zullen bieden voor zijn ploeg. 'Bij de heenwedstrijd in Alkmaar maakten onze fans ook de meeste herrie. Als er vanavond 15.000 toeschouwers zitten, maken ze lawaai voor 40.000', maakt de voormalige trainer van onder meer Roda JC, Hamburger SV en PSV zich geen zorgen.

AZ

Klassering 2de
Vorm V-V-W-G-G

Hoewel AZ met een goed resultaat in Thessaloniki enkele tonnen aan winstpremies kan bijschrijven op de bankrekening, laat trainer Dick Advocaat zijn sleutelspelers Roy Beerens, Nick Viergever, Mattias Johansson, Jeffrey Gouweleeuw, Celso Ortiz en Maarten Martens allen achter in Alkmaar om hen te klaar te stomen voor de laatste drie duels tot de winterstop.

Daarmee breekt Advocaat voor de tweede keer vrijwillig met de vaste opstelling die hij sinds zijn aanstelling als AZ-trainer, medio oktober, steevast hanteerde. In het bekerduel met Achilles '29 (7-0) was daar weinig van te merken, maar tijdens de laatste twee competitiewedstrijden brak dat de Alkmaarders wel op.

NEC profiteerde op 1 december optimaal van het ontbreken van de geschorsten Nemanja Gudelj en Nick Viergever en de zieke Celso Ortiz (3-2), terwijl het gemis van Gudelj zich afgelopen zaterdag ook liet voelen doordat FC Twente dankzij een goal van Youness Mokhtar in de slotminuten een overwinning wegkaapte uit Alkmaar (1-2).

Door tegen PAOK een hele reeks basisspelers te sparen, hoopt Advocaat dat de competitieduels met Heracles Almelo en SC Heerenveen en het daar tussenin geplande bekerduel met de Friezen weer eens uitmonden in een zege. De laatste overwinning van zijn ploeg in Eredivisie-verband dateert immers alweer van 2 november (thuis tegen ADO Den Haag, 2-0).

Uitgelicht
Een overwinning op PAOK zou Advocaat daarom in verschillende opzichten goed uitkomen. Het zou de 66-jarige Hagenaar de bevestiging geven dat zijn reservekrachten wel degelijk genoeg kwaliteiten hebben om het niveau van het eerste elftal in stand te houden, terwijl het zijn spelers ook het broodnodige vertrouwen zou geven voor het slot van het kalenderjaar.

Donny Gorter is een van de spelers die wil profiteren van het selectiebeleid van Advocaat. Hij begint in Griekenland mogelijk op het middenveld, terwijl hij tot nu toe bij AZ voornamelijk als linksback heeft gespeeld. Gorter verheugt zich op de vurige atmosfeer die de heetgebakerde PAOK-fans doorgaans creëren in het Toumba Stadion. 'Hoe meer sfeer, hoe beter', zegt hij. 'Daar ga ik alleen maar beter van spelen.'

Onderlinge historie

AZ kan bogen op een goede onderlinge historie met PAOK Saloniki. Van de voorgaande drie duels eindigde alleen dat van eerder dit seizoen in een gelijkspel (1-1). Negen jaar geleden leidde trainer Co Adriaanse de Alkmaarse club bij haar eerste twee Europese wedstrijden sinds het seizoen 1982/83 naar twee overwinningen (2-3, 2-1).

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
28/11/2013 AZ - Maccabi Haifa 2-0 Europa League
07/11/2013 AZ - Shakhtyor Karaganda 1-0 Europa League
24/10/2013 Shakhtyor Karaganda - AZ 1-1 Europa League
03/10/2013 AZ - PAOK Saloniki 1-1 Europa League
19/09/2013 Maccabi Haifa - AZ 0-1 Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen