AZ verslaat in bizar duel lachwekkend slecht Utrecht

AZ heeft zondagmiddag in eigen huis geen spaan heel gelaten van een zichzelf blamerend FC Utrecht. De Domstedelingen stonden binnen 33 minuten al met negen man – nog nooit gebeurde dat in de Eredivisie – door rode kaarten voor Anouar Kali en Jan Wuytens (beiden kregen twee gele kaarten). Met negen man kwam FC Utrecht er met een 6-0 nederlaag nog genadig van af.

AZ verslaat in bizar duel lachwekkend slecht Utrecht

In de 27ste minuut begon het foutenfestival bij Utrecht. Kali hield met geel op zak AZ-spits Jozy Altidore vast in het zestienmetergebied en werd door arbiter Ed Janssen bestraft met een gele kaart en een strafschop. Altidore passeerde doelman Jeroen Verhoeven (foto onder), die de lichtgeblesseerde Robbin Ruiter verving, kinderlijk eenvoudig. Zes minuten na die goal trok Wuytens (foto midden) de doorgebroken Willie Overtoom naar de grond. Opnieuw volgde een tweede gele kaart, een strafschop en een goal van Altidore. Nog voor rust maakte Altidore zijn hattrick compleet. Negen minuten na zijn eerste goal kopte hij raak op aangeven van Giliano Wijnaldum. Die goal betekende een clubrecord, nooit maakte iemand bij AZ zo snel een hattrick.

Op slag van rust zorgde verdediger Mike van der Hoorn op hilarische wijze voor de 4-0. Hij nam een bal vlak voor de doellijn aan na een inzet van Roy Beerens, die kort daarvoor de derde AZ-penalty had moeten krijgen in plaats van een gele kaart voor een schwalbe, en werkte de bal volkomen onnodig in zijn eigen goal.

In de tweede helft kon AZ freewheelend naar het einde van het duel voetballen. Markus Henriksen krulde de 5-0 achter Verhoeven. Voor AZ, bij wie verdediger Etiënne Reijnen goed wegkwam met een gele kaart na een volkomen onnodige charge, bleef het daar niet bij omdat de IJslander Aron Jóhansson zijn debuuttreffer maakte. Hij miste even daarvoor nog een grote kans.

AZ heeft zodoende voor het eerst sinds 19 januari weer eens een thuiszege geboekt. Toen werd Vitesse met 4-1 verslagen, waarna vier keer de volle buit niet gepakt werd. Bovendien hield de formatie van trainer Gertjan Verbeek voor het eerst sinds dertien duels weer eens de nul.

AZ pakt door de winst zéér belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud en komt op gelijke hoogte met nummer dertien PEC Zwolle. Het verschil met nummer zestien Roda JC Kerkrade is nu zes punten. FC Utrecht, dat al zo goed als zeker is van de play-offs om een Europa League-ticket, blijft zesde. Het gat met SC Heerenveen is liefst tien punten. <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen