Laatste winst AZ op eigen veld drie maanden geleden

In de aanloop naar de dertigste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan AZ en FC Utrecht tegenover elkaar in het AFAS Stadion.

Laatste winst AZ op eigen veld drie maanden geleden

AZ - FC UTRECHT

AZ boekte zijn laatste thuiszege op 19 januari (4-1 van Vitesse). De vier thuisbeurten daarna leverden allen geen winst op (V3, G1).

FC Utrecht verloor zijn laatste drie uitwedstrijden, al moet daarbij worden aangetekend dat die tot stand kwamen tegen clubs uit de top-vier (PSV, Feyenoord en Vitesse).

AZ heeft dit seizoen een magere thuisbalans. In veertien wedstrijden won het slechts drie keer, speelde vier keer gelijk en ging liefst zeven keer onderuit.

Indien Robbin Ruiter onder de lat staat bij FC Utrecht dan speelt de goalie zijn honderdste competitiewedstrijd in het Nederlandse betaalde voetbal. Zeventig daarvan waren bij FC Volendam.

AZ-rechtsbuiten Roy Beerens is de meest gewisselde speler van de Eredivisie (twintig keer).

De zeven laatste Utrechtse treffers werden gemaakt door zeven verschillende spelers.

AZ moest in zijn laatste dertien wedstrijden telkens minimaal één treffer incasseren. Dit is de langste reeks in de Eredivisie van dit moment.

AZ won dit seizoen nog geen enkel duel in de Eredivisie waarin het op achterstand kwam.

FC Utrecht heeft een matige balans bij uitwedstrijden tegen AZ. Slechts vijf keer won de ploeg in Alkmaar, het speelde twee keer gelijk en 25 keer was AZ de sterkste.

Ook de doelpuntenverhouding in Alkmaar spreekt boekdelen. AZ scoorde zeventig keer, FC Utrecht 27 keer.

Jan Wuytens is de enige speler die nog geen minuut miste voor FC Utrecht in dit seizoen.

FC Utrecht verdedigt efficiënt dit seizoen, slechts 32 tegentreffers op 332 doelpogingen tegen. Een laag percentage van 9,64 procent. Alleen Vitesse en FC Twente verdedigen efficienter tot nu toe.

Vorig seizoen had AZ vijf duels voor het einde 58 punten verzameld. Dit seizoen 28 punten minder na 29 speelronden.

Jacob Mulenga (clubtopscorer van FC Utrecht met twaalf goals) heeft nog één goal nodig om Bwalya Kalusha (PSV 1991/92 twaalf goals) als meest scorende Zambiaan in de Eredivisie te overtreffen.

De laatste zes keer dat AZ FC Utrecht ontving in de Eredivisie, won de ploeg de wedstrijd (2-0). De laatste vier ontmoetingen stonden de Alkmaarders zelfs geen tegengoal toe. FC Utrecht ging voor het laatst op 19 februari 2006 (2-3) met de zege aan de haal. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren en Jasper Steppé
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

<br /><br />

Bekijk hier al onze video's