AZ kan overwintering tegen gehavend Shakhtyor afdwingen

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. AZ speelt donderdag om 21.05 uur het thuisduel met Shakhtyor Karaganda in de Europa League.

AZ kan overwintering tegen gehavend Shakhtyor afdwingen

AZ

Vorm W-G-W-W-W

AZ is door een uitstekende serie de trotse koploper van de Eredivisie. Van de laatste vijf optredens won het alleen uitgerekend het Europa League-duel bij Shakhtyor Karaganda niet. Het heenduel met de ploeg uit Kazachstan eindigde in 1-1. AZ klopte wél SC Cambuur (3-1), PEC Zwolle (0-2), Achilles '29 (7-0, KNVB-beker) en ADO Den Haag (2-0). Toeval of niet: het thuisduel met Cambuur was het eerste sinds de tweede ambtstermijn van coach Dick Advocaat.

Met vijf punten en het treffen met Shakhtyor lonkt vanavond al plaatsing voor de knock out-fase. Als PAOK Saloniki (koploper met zeven punten)ook wint van Maccabi Haifa, is kwalificatie een feit voor de Alkmaarders op basis van onderling resultaat.

Sinds zijn entree voert Advocaat een streng beleid. Zo kromp hij de selectie al in en houdt hij voorlopig vertrouwen in zijn basiself. Onder anderen Markus Henriksen valt daardoor buiten de boot. De Noor deed in VI zijn beklag, maar Advocaat duldt geen tegenspraak en is niet gevoelig voor dergelijke klaagzangen. Voor Henriksen lonkt dan ook opnieuw de bank. Tenzij de basiself niet langer functioneert, luidt het credo van de ervaren Advocaat.

Uitgelicht
Over routine gesproken: als Maarten Martens vanavond zijn opwachting maakt, is hij bijna de meest ervaren AZ-speler in Europa. Met zijn 44ste optreden moet hij dan alleen Kew Jaliens (45) nog voor zich dulden. Op 28 november zou hij naast de verdediger kunnen komen, tijdens het thuisduel met Maccabi.

Ook qua doelpunten kan de Belg snel progressie boeken. Met zeven Europese treffers voor AZ komt hij alleen nog tekort ten opzichte van Pier Tol (acht), Shota Arveladze (negen), Jan Peters (tien) en Kees Kist (achttien). Het podium lonkt tegen het zéér gehavende Shakhtyor.

Shakhtyor Karaganda

Vorm W-V-G-V-V

De Kazachstanen zijn immers met slechts twaalf veldspelers en drie doelmannen afgereisd naar Alkmaar. Een helletocht vanwege de afstand en een noodzakelijke tussenstop in Kiev. Bovendien kon de ploeg niet landen op Schiphol en moest het toestel uitwijken naar Rotterdam.

Shakhtyor liet de nodige vaste waarden thuis omdat het komende zondag de Kazachstaanse bekerfinale tegen FC Taraz speelt. Het is voor de club de laatste kans Europees voetbal voor volgend seizoen te halen, aangezien het de kampioenspoule van de reguliere competitie afsloot als vierde en zich dus niet plaatste voor de Europa League.

Uitgelicht
Misschien wel de bekendste speler die donderdag ontbreekt is de Litouwer Gediminas Vicius. De middenvelder kennen ze bij AZ vooral als man wiens ingooien goed beschouwd halve corners zijn. Dat bewees Vicius al in de verloren play-offs voor de Champions League tegen Celtic; in de thuiswedstrijd (2-0) viel de eerste treffer uit een van zijn inworpen.

Ook in de wedstrijd tegen AZ viel de openingsgoal uit een inworp van zo'n dertig meter. Met Vicius hoeft de ploeg van Dick Advocaat dus geen rekening te houden. Maar, waarschuwde Shakhtyor-trainer Viktor Kumykov gekscherend: 'We gaan iemand op zijn plaats zetten die hopelijk nóg verder kan gooien.'

Onderlinge historie

Het heenduel was het enige treffen tussen AZ en Shakhtyor. De Alkmaarders zijn de enige Nederlandse ploeg die ooit een Kazachstaanse ploeg troffen. In het seizoen 2010/11 speelde AZ in de derde kwalificatieronde van de Europa League tegen FK Aktobe, de rivaal van Shakhtyor.

In een tweeluik met de huidige kampioen van Kazachstan won AZ onder de voorganger van Advocaat, Gertjan Verbeek, in Alkmaar met 2-0. Dat was voldoende, aangezien de ploeg uit met slechts 2-1 verloor. Dirk Marcellis (nu geblesseerd), Maarten Martens, Johann Berg Gudmundsson en Celso Ortiz waren destijds ook al van de partij.

Datum Wedstrijd Uitslag
24/10.2013 Shakhtyor Karaganda - AZ 1-1
03/10/2013 AZ - PAOK 1-1
19/09/2013 Maccabi Haifa - AZ 0-1
30/08/2012 AZ - Atromitos 0-2
22/09/2013 Atromitos - AZ 1-3

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen