Autocoureur Barthez zet het nietige Luzenac op de kaart

Reacties

Met slechts 551 inwoners heeft Luzenac Ariège Pyrénées misschien wel het kleinste achterland van alle profclubs. Met dank aan Fabien Barthez debuteert de club volgend seizoen in de Ligue 2.

Autocoureur Barthez zet het nietige Luzenac op de kaart

Na zijn voetbalcarrière richtte Barthez zich in 2007 op de autosport. Vijf jaar na zijn laatste optreden als keeper keerde de ex-speler van Manchester United terug in de wereld die hem successen heeft gebracht. De wereldkampioen van 1998 liet zich verleiden tot een rol bij het nietige Luzenac.

Bij de gewezen doelman was er geen twijfel toen hij werd benaderd door eigenaar Jerôme Ducros, die in 2011 zijn entree maakte bij Luzenac. Barthez, geboren in het vijftig kilometer verderop gelegen Lavelanet, bleek gevoelig voor de plannen de regio die tegen Andorra aanligt een meer prominente plaats te geven op de voetbalkaart.

'Toen hij me deze baan aanbood, heb ik geen moment getwijfeld. Het voorstel raakte me. Deze streek is mijn thuis', zei Barthez in de lokale media over zijn opmerkelijke terugkeer in de voetbalwereld. In december 2013 werd hij van erevoorzitter algemeen directeur.  

Luzenac heeft inmiddels op last van de Franse bond het eigen stadionnetje (Stade Paul Fédou: capaciteit 1.200) moeten inruilen voor Stade de Courbet in Foix, met tienduizend inwoners een grote stad in vergelijking met het gehucht.

In het Stade de Courbet werd afgelopen weekend de promotie naar Ligue 2 verzekerd met de 1-0 zege op Boulogne. Het is de bekroning op een seizoen, waarin Nicolas Dieuze, Quentin Westberg en André Dona N'Doh de belangrijkste krachten zijn.

Maar voor Ducros is het toetreden tot de rangen van het Franse profvoetbal niet het eindpunt. 'Onze begroting zal verdubbelen naar vijf miljoen euro. Wat ons rest is het vinden van een stadion dat voldoet aan de eisen van Ligue 2.’

Ook de selectie zal ongetwijfeld ook een nieuw gezicht krijgen. Een lijntje naar Parijs is al gelegd met dank aan de vriendschap van Barthez met PSG-trainer Laurent Blanc. In december was het nog tevergeefs, maar eigenaar Ducros houdt hoop deze zomer wel succes te hebben.

En dus kan het gebeuren dat ze in de Pyreneeën huurlingen uit de hoofdstad verwelkomen om ook in Ligue 2 hun mannetje te staan. Voor de betrokken spelers zal het wel even wennen zijn; van het levendige Parijs naar het nietige Luzenac. Al zien ze mogelijk weinig van waar de club vandaan komt. De selectie traint en woont in Toulouse. Barthez is op zijn beurt ook niet alleen bezig met zijn club. Op 14 juni komt hij aan de start van de 24 uur van Le Mans.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.