Atlético strijdend ten onder in kraker tegen Barcelona

Atlético Madrid heeft de slag om de koppositie in de Primera División verloren van Barcelona. De vechtploeg van trainer Diego Simeone ontving twee rode kaarten en kon mede daardoor de sterke openingsfase geen vervolg geven: 2-1.

Ruim twintig minuten lang kreeg Atlético met dapper spel Camp Nou stil. Al in de tweede minuut moest Claudio Bravo tot het uiterste gaan na een inzet van Saúl. Acht minuten later was het wél raak. Saúl leverde een panklare voorzet af en Koke schoot in de korte hoek binnen. Atlético zette Barcelona in deze openingsfase vroeg vast en de Catalanen moesten lang een antwoord schuldig blijven op deze strategie.

Barça-trainer Luis Enrique reageerde door in de voorhoede Lionel Messi van positie te laten ruilen met Luis Suárez. Op het middenveld deden Andrés Iniesta en Ivan Rakitic tijdelijk hetzelfde. Deze wisselingen leverden in de dertigste minuut resultaat op. Na een schitterende aanval bleef Jordi Alba uiterst rustig. De linksback kapte zijn tegenstander uit en legde af op Messi, die uiterst beheerst de gelijkmaker tegen de touwen schoot. Het was alweer de 25ste treffer van de Argentijn tegen Atlético. Tegen geen enkel ander team scoorde hij zo vaak.

Doelpuntenmakers Lionel Messi en Luis Suárez vieren samen feest.

Nog voor rust leek Barcelona de wedstrijd in zijn voordeel te beslechten. Na een schitterende pass van Dani Alves zette Suárez de thuisploeg namelijk op voorsprong en vervolgens bewees Filipe Luís zijn team een bijzonder slechte dienst. De Braziliaanse linksback van Atlético deelde een schop uit aan Messi en moest met rood vertrekken.

Met tien man knokte Atlético zich in de tweede helft toch nog bijna naast Barcelona. Bravo voorkwam tien minuten na de hervatting met meer geluk dan wijsheid dat Antoine Griezmann de 2-2 maakte. Uitgerekend aanvoerder Diego Godín ontnam Atlético de laatste kans op de ommekeer. Met geel op zak kwam hij wild in op Suárez, waardoor ook Godín rood ontving.

Door zijn overtreding stond de Uruguayaanse mandekker niet meer op het veld toen de jarige Arda Turan (29) inviel tegen zijn oude liefde. Een op het oog ernstige blessure van Augusto Fernández maakte een kwartier voor tijd de schade nog wat groter voor Atlético.

De Madrilenen raken door de nederlaag achterop in de Spaanse titelrace. Koploper Barcelona heeft niet alleen drie punten voorsprong, maar ook een wedstrijd minder gespeeld én een beter onderling resultaat. Zo nemen de Catalanen uitgerekend in het duel waarin de voorhoede Messi, Suárez, Neymar voor de vijftigste keer samenspeelde een misschien wel beslissend voordeel in de titelstrijd.