Jarige Arda ontvangt gevreesde 'partycrasher' Atlético

Reacties

De 22ste speelronde in de Primera División begint zaterdagmiddag. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op de topper Barcelona-Atlético Madrid (aftrap 16.00 uur).

Jarige Arda ontvangt gevreesde 'partycrasher' Atlético

De champagne stond al klaar toen Barcelona op 17 mei 2014 Atlético ontving. Er moest alleen nog even gewonnen worden van de Madrilenen en dan kon een volgend kampioensfeest losbarsten. Het feest barstte los, maar niet Lionel Messi of Andrés Iniesta vormde het middelpunt van de vreugde. Een breed grijnzende Diego Simeone werd door zijn spelers de lucht in gejonast. Barcelona was als kampioen van Spanje onttroond in zijn eigen paleis.

Geduld was jarenlang het toverwoord voor Atlético. De laatste landstitel dateerde van het seizoen 1995/1996. Ook toen was Simeone erbij, destijds maakte hij tegenstanders het leven nog zuur als middenvelder. Na jaren in de schaduw van de stadgenoot trokken Los Colchoneros in mei 2014 weer vol trots door de straten van Madrid. Waar Real Madrid rond de eeuwwisseling drie keer de Champions League won, speelde Atlético begin deze eeuw nog twee seizoenen in de Segunda División.

De opmars in het Spaanse competitievoetbal werd dus voltooid in Camp Nou, waar Barça op de laatste speeldag op 1-1 werd gehouden. Atlético had genoeg aan een remise, kwam achter, maar keerde ijzersterk terug. De gelijkmaker kwam op naam van meest trouwe soldaat in het leger van Simeone: Diego Godín, de man die het luchtruim boven de Spaanse velden al jaren domineert. De centrumverdediger sloeg kort na rust toe met een snoeiharde kopbal. Het bleek de genadeklap in de titelstrijd.

Simeone eiste het succes direct na afloop niet op, maar wees naar zijn selectie. 'We hebben dit succes te danken aan de spelers. Dit is een van de beste dagen in de historie van Atlético.' Het Barcelona-publiek, dat spelers als Johan Cruijff, Ronaldinho en Messi al had zien schitteren in Camp Nou, applaudisseerde na afloop als blijk van waardering. Waardering voor het collectief.

In de roodwitte brigade van Simeone was plaats voor één artistiek lid: Arda Turan vormde hét creatieve brein. De Turk, die in de kampioenswedstrijd tegen Barcelona in de 23ste minuut geblesseerd uitviel, betoverde de aanhang van Atlético gedurende vier seizoenen met technische hoogstandjes, maar vertrok de voorbije zomer naar Barcelona. Daar was de technicus een half seizoen niet speelgerechtigd vanwege een sanctie voor de Catalanen. Van een gebrek aan wedstrijdritme was in zijn eerste drie competitiewedstrijden voor de Blaugranas weinig te merken. Arda lijkt zich zonder problemen te handhaven in het sterrenensemble.

De spelmaker, die de voorbije week met griepsverschijnselen kampte, bekende in aanloop naar het weerzien met zijn oude kameraden de spanning te voelen. 'Nu ben ik al een beetje zenuwachtig, maar dat zal ik op het veld niet zijn', verzekerde Arda tegenover AS. De Barcelona-ster viert zaterdag zijn 29ste verjaardag. Hoe de stemming zal zijn op het feest, is afhankelijk van het resultaat. 'Ik heb alleen een goede verjaardag als we winnen.' Simeone zal ook dit feest graag verstieren, ook al gaat het dit keer ten koste van Arda, de man die de vechtmachine van El Cholo iets sierlijks gaf.

Programma
Barcelona 30-01
16:00
Atlético Madrid
Eibar 30-01
18:15
Málaga
Getafe 30-01
18:15
Athletic de Bilbao
Villarreal 30-01
20:30
Granada
Real Sociedad 30-01
22:05
Real Betis Sevilla
Sevilla 31-01
12:00
Levante
Valencia 31-01
16:00
Sporting Gijón
Las Palmas 31-01
18:15
Celta de Vigo
Real Madrid 31-01
20:30
Espanyol
Deportivo La Coruña 01-02
20:30
Rayo Vallecano
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.