'Ashley Cole de beste linksback van Engeland aller tijden'

Ashley Cole is de beste linksback aller tijden van de Engelse nationale ploeg. Behalve aanvoerder Steven Gerrard is ook Stuart Pearce, de bondscoach van de Engelse beloftes, die mening toegedaan. Cole komt woensdagavond op Wembley in actie tegen Brazilië en dat wordt zijn honderdste interland. De wedstrijd staat in het teken van het 150-jarig bestaan van de Engelse voetbalbond.

'Ashley Cole de beste linksback van Engeland aller tijden'

Stuart Pearce speelde zelf 78 interlands, als linksback bovendien. Hij maakte deel uit van het nationale team dat de halve finales van het WK in 1990 en het EK in 1996 haalde en heeft niets dan lof voor Cole.

'Ik vind hem de beste linksback die ooit voor Engeland heeft gespeeld. Ik zie dat als een feit. Honderd keer voor je land spelen bereik je niet zomaar. Het betekent niet alleen dat hij zijn niveau houdt, maar ook dat hij toegewijd is telkens weer voor zijn land uit te komen.'

EindtoernooienCole debuteerde in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Albanië (1-3 winst) en deed vervolgens mee aan vijf eindtoernooien. De WK's in 2002, 2006 en 2010 en de EK's in 2004 en 2012. Het EK 2008 ging aan Engeland voorbij, net als prijzen in de genoemde toernooien.

Dat neemt niet weg dat Cole volgens Pearce een voorbeeldige prof is. 'Ik denk niet dat Ashley genoeg credit krijgt voor de prof die hij eigenlijk is. Mensen buiten het elftal realiseren zich niet hoe professioneel hij eigenlijk is. Ik weet niet of hij speelt, maar ik zal staan te juichen als woensdag zijn naam wordt genoemd.' Cole heeft concurrentie van Leyton Baines van Everton.

BoeteVoorbeeldig is het gedrag van Cole echter niet altijd geweest. Hij noemde de FA in oktober op Twitter nog 'Bunch of twats', wat netjes gezegd neerkomt op 'stelletje sukkels'. Dit deed hij toen zijn getuigenissen in de racisme-zaak John Terry (zijn ploeggenoot bij Chelsea) en Anton Ferdinand volgens de FA nogal verschilden.

Ondanks het verwijderen van de tweet en excuses aan FA-voorzitter David Bernstein, moest Cole alsnog ruim honderdduizend euro betalen.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen