Ronaldinho: 'Zullen het feestje van Engeland verpesten'

Elf jaar na zijn beslissende vrije trap in de kwartfinale van het WK 2002 tegen Engeland hoopt Ronaldinho woensdag op Wembley te bewijzen dat hij ook in de Braziliaanse selectie voor het WK 2014 in eigen land thuishoort.

Ronaldinho: 'Zullen het feestje van Engeland verpesten'

De aankomende ontmoeting met Engeland is voor Ronaldinho daarom belangrijk, hoewel het een oefeninterland betreft. 'Dit is een speciale wedstrijd gezien het honderdvijftigjarig bestaan van de Engelse voetbalbond, maar wij gaan het feestje verpesten', aldus de inmiddels 32-jarige aanvallende middenvelder, die tegenwoordig in de Braziliaanse competitie voor Atlético Mineiro uitkomt.

'Voor mij is deze wedstrijd niet vriendschappelijk. Ik heb de kans gekregen om te laten zien wat ik kan, om mee te kunnen doen aan het WK 2014. Om op een WK te spelen is altijd speciaal, helemaal als het in je eigen land is. Dat is een kans die niet veel spelers krijgen. Van nu af aan speelt Brazilië geen vriendschappelijke wedstrijden meer.' Het jubileumduel in Londen is het eerste van de als bondscoach teruggekeerde Luiz Felipe Scolari (op de foto met Ronaldinho). Eind vorig jaar werd Scolari aangesteld als opvolger van de ontslagen Mano Menezes, onder wie Ronaldinho op februari 2012 tegen Bosnië-Herzegovina zijn laatste interland speelde.

Met de terugkeer van Scolari lijken de kansen van Ronaldinho op een vaste plek in de Selecão gegroeid. De 64-jarige oud-trainer van Portugal en Chelsea liet bij de bekendmaking van zijn eerste selectie weten dat door Menezes afgeschreven dertigers als Júlio César, Luís Fabiano en ook Ronaldinho nog altijd tot de beste voetballers van Brazilië horen.

OogappelElf jaar geleden was de destijds 22-jarige Ronaldinho ook al een oogappel van Scolari. Hoewel Dinho bij zijn toenmalige werkgever Paris Saint-Germain al regelmatig werd bekritiseerd vanwege zijn uitbundige levensstijl, speelde hij op het WK in Japan en Zuid-Korea een belangrijke rol in aanloop naar de wereldtitel van Brazilië.

In de kwartfinale tegen Engeland krulde hij bij een 1-1 stand een vrije trap van grote afstand over de amper van de grond komende doelman David Seaman. 'Dat was echt geen geluk', vertelt Ronaldinho elf jaar na dato nog maar eens. 'Ik wist dat Seaman vaak van zijn lijn kwam. Het was echt zo bedoeld'.

Woensdag zal blijken of Ronaldinho op 32-jarige leeftijd nog even doorslaggevend kan zijn voor De Goddelijke Kanaries als op 21 juni 2002 in het Japanse Shizuoka.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen