AS Roma blijft plaaggeest voor Feyenoord na penaltyserie in Rome

Feyenoord heeft donderdag in de Europa League na strafschoppen weer zijn meerdere moeten erkennen in AS Roma. Voor de derde keer in twee jaar bezorgden de Romeinen de Rotterdammers een grote Europese kater.

AS Roma
AS Roma
ns
1 - 1
Feyenoord
Feyenoord

Een klein jaar na de verloren return van de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma in Olimpico stonden de Rotterdammers opnieuw tegenover de Giallorossi in Rome, inmiddels vertrouwd terrein voor Feyenoord. Eerder dit seizoen was de huidige nummer twee in de Eredivisie al in de Italiaanse hoofdstad voor het (verloren) groepsduel met Lazio in de Champions League. Dit keer bleek het historierijke stadion volledig uitverkocht.

Arne Slot bewaarde weinig fijne herinneringen aan zijn eerdere bezoeken aan Rome (drie nederlagen) en hoopte donderdagavond op een ommekeer in die reeks. Slot koos verrassend voor Bart Nieuwkoop in de rol van rechtsbuiten en verwelkomde Santiago Giménez, Lutsharel Geertruida en Quinten Timber terug in de basis ten opzichte van het gelijkspel van vorige week in De Kuip.

Intens gevecht
Giménez onderscheidde zich al na vijf minuten en maakte zijn eerste treffer sinds 14 januari tegen NEC. De Mexicaan scoorde wel op onorthodoxe wijze nadat de bal hard op hem af kwam na een duel tussen Nieuwkoop en Stephan El Shaarawy. Giménez werkte de bal in het strafschopgebied met zijn schouder binnen, maar de VAR bekeek de beelden uitvoerig terug om hands uit te sluiten. Tot groot genoegen van de Feyenoorders werd de goal goedgekeurd.

Daarna ontstond een volgend intens voetbalgevecht tussen Roma en Feyenoord, waarbij Dávid Hancko een bal van de doellijn haalde bij Feyenoord en Mats Wieffer na een knappe rush op Roma-doelman Mile Svilar stuitte. Na een kwartier zorgde Roma-captain Lorenzo Pellegrini voor de gelijkmaker door keeper Timon Wellenreuther met een geweldige uithaal van buiten de zestien te passeren. Naarmate de eerste helft verstreek zochten de spelers elkaar en de arbitrage steeds vaker verbaal op. Na het rustsignaal was er wat onenigheid tussen voormalig Feyenoorder Rick Karsdorp en Slot en zijn assistent John de Wolf.

Verhit onderonsje tussen Santiago Giménez en Roma-middenvelder Leandro Paredes.

Spitsen in de tang
De gemoederen bleken bedaard bij de start van de tweede helft, waarna beide elftallen iets meer met de handrem de aanval zochten. Roma drong Feyenoord weliswaar terug, maar Wellenreuther hoefde zich in het eerste kwartier na de pauze niet bovenmatig in te spannen. Romelu Lukaku kwam ook nauwelijks in het spel voor bij de Romeinen, mede door een wederom sterk spelende Thomas Beelen, naast Hancko.

Aan de andere kant kwam Giménez er ook niet meer aan te pas bij de Roma-defensie. Een klein kwartier voor tijd loste Ayase Ueda de Mexicaanse spits af. Op de vleugels had Slot toen al met Luka Ivanusec en Yankuba Minteh vers bloed ingebracht. Net als in april vorig jaar in de kwartfinale van de Europa League tussen Roma en Feyenoord gingen beide ploegen de verlenging in. Toen won Roma na een gelijke stand na negentig minuten (1-1) uiteindelijk met 4-1.

Late beslissing
Feyenoord liet zich in de verlenging meer zien op de helft van Roma. De ploeg van Slot leek fysiek gezien meer in het vat te hebben, maar de late brutaliteit leverde geen grote kansen op. Na 112 minuten zorgde Minteh nog even voor gevaar met een verdekt schot dat werd gekeerd door Svilar. Vlak voor het einde van de tweede helft van de verlenging kwam Alireza Jahanbakhsh binnen de lijnen voor de penaltyserie. Kort daarna was Lukaku met een venijnig schot heel dicht bij een winnende treffer, maar Wellenreuther redde ternauwernood.

Bij Roma was penaltyspecialist Paulo Dybala al gewisseld voordat de strafschoppenserie begon. Lukaku was de eerste speler die miste vanaf elf meter: Wellenreuther keerde weer een inzet van de Belg. Feyenoord profiteerde er niet van. Hancko zag Svilar redding brengen op zijn poging en de Serviër pakte daarna ook de penalty van Jahanbakhsh. Nicola Zalewski schoot vervolgens de beslissende strafschop binnen. Roma slaagt er daardoor voor de derde keer in twee jaar (na de eerdere Conference League-finale en kwartfinale Europa League) in Feyenoord uit te schakelen in een Europees toernooi.