Arsenal-beul Messi helpt Barça richting CL-kwartfinale

Barcelona heeft in de heenwedstrijd van de achtste finale van het Champions League-toernooi al afstand genomen van Arsenal. Lionel Messi loodste zijn ploeg na rust voorbij de Londenaren: 0-2.

In de laatste vijf edities van het miljoenenbal vormde de achtste finale iedere keer het eindstation voor Arsenal. Dat met Barcelona de Champions League-winnaar van vorig seizoen op bezoek kwam, gaf ook al niet veel hoop. De start van The Gunners was echter alleraardigst. Zo voorkwam doelman Marc-André ter Stegen, die van trainer Luis Enrique de voorkeur krijgt boven Claudio Bravo in Europese wedstrijden, dat de thuisploeg na twintig minuten de score opende. Een schot van Hector Bellerín, die het met zijn mindere linker probeerde, werd geblokt door Dani Alves, waarna Ter Stegen redding bracht op de rebound van Alex Oxlade-Chamberlain.

Wenger sprak voorafgaand aan het duel zijn vrees al uit voor de Barça-aanval met Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar. 'Ze hebben een bijzondere band, een bepaalde chemie waar geen woorden voor nodig zijn.' Het trio was dit seizoen al goed voor 91 goals, dertig meer dan de totale productie van Arsenal. Toch leek de thuisploeg de zaken achterin goed op orde te hebben, al was Súarez vlak voor rust heel dicht bij de openingstreffer. Sergio Busquets verstuurde een afgemeten pass naar Alves, die voorgaf op Suárez. De normaal zo trefzekere Uruguayaan was voor even aan de aandacht van de Arsenal-defensie ontsnapt, maar kopte voorlangs.

Petr Cech bewijst zijn waarde voor Arsenal dit seizoen vooral in topwedstrijden en ook dinsdagavond stond de goalie zijn mannetje. Neymar leek namelijk op weg naar het bevrijdende openingsdoelpunt na een steekpass van Andrés Iniesta. Even later was het Per Mertesacker, die zijn tweehonderdste officiële wedstrijd voor Arsenal speelde, die roet in het eten gooide. De boomlange Duitser onderschepte een voorzet van Neymar. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het overwicht van Barcelona groter. Arsenal hield de ruimtes op eigen helft klein, maar wist niet veel speldenprikken uit te delen.

De grootste kans uit de eerste helft: Luis Suárez kopt voorlangs uit een voorzet van Dani Alves.

Iets meer dan een jaar geleden is het dat Barcelona voor het laatst geen doelpunt wist te maken. Op 21 februari 2015 hield Málaga de Blaugranas van scoren. Nu een doelpuntloos optreden dreigde, gingen Messi, Neymar en Súarez zich steeds nadrukkelijker in de strijd mengen. Suárez schoot voorlangs uit kansrijke positie, terwijl Messi zijn schot geblokt zag worden door Aaron Ramsey. Het was echter een counter die Arsenal de das omdeed. Suárez stuurde Neymar met nog zo'n twintig minuten te spelen de diepte in. De Braziliaan hield het overzicht en bediende Messi, die ijzig kalm bleef en Cech kansloos liet: 0-1. Het was voor de Argentijn zijn eerste goal tegen Cech in zeven ontmoetingen.

En daar kwam in de 83ste minuut direct een tweede bij. Na een lompe trap van invaller Mathieu Flamini, die exact 47 seconden binnen de lijnen stond voor zijn overtreding, tegen het scheenbeen van Messi, benutte de maker van het eerste doelpunt de strafschop zelf. Even daarvoor leek Ramsey de stand van dichtbij nog in evenwicht te brengen, maar dat voorkwam Ter Stegen ternauwernood. Zo dankt Barcelona de goede uitgangspositie aan de doelman, maar vooral ook weer aan Messi. De 28-jarige aanvaller maakte op bezoek bij Arsenal zijn 28ste en 29ste treffer van het seizoen in clubverband. Op 16 maart zal bij de return in Camp Nou blijken of de goals van Messi voldoende zijn voor een plek in de kwartfinale van het Champions League-toernooi.