Argentinië knokt voor volksgezondheid tegen Ecuador, zichzelf en de elementen

Reacties

WK-deelname hangt voor Argentinië aan een zijden draadje. Terwijl de druk op de ploeg - en eigenlijk het hele land - met nog één regulier kwalificatieduel te gaan immense vormen aan begint te nemen, blijft bondscoach Jorge Sampaoli positief gestemd. Sterker nog: hij noemt het 'oneerlijk' als deze selectie het WK niet zou halen. En toch is dat helemaal geen ondenkbaar scenario.

Argentinië knokt voor volksgezondheid tegen Ecuador, zichzelf en de elementen

De situatie in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie is voorafgaand aan de laatste speelronde bloedstollend. Brazilië is al geplaatst, Uruguay heeft officieel aan een puntje tegen laagvlieger Bolivia genoeg, daarachter jagen nog vijf landen op twee rechtstreekse WK-tickets en één plek in de play-offs. Voorlopig bezetten Chili en Colombia (26 punten) de plaatsen drie en vier, Peru (25 punten) staat op doelsaldo vijfde, Argentinië (zesde met ook 25 punten) en Paraguay (zevende met 24 punten) volgen.

In de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) gaat Chili op bezoek bij Brazilië, Colombia en Peru treffen elkaar en Paraguay ontvangt hekkensluiter Venezuela. Argentinië is bij een zege op visite bij Ecuador hoe dan ook zeker van de vijfde plek en dus de play-offs, maar misschien zelfs wel van rechtstreekse plaatsing voor het WK. Gemakkelijk? Niet bepaald. Argentinië begon de kwalificatie nog met een thuisnederlaag tegen Ecuador én wist al vier duels op rij niet te winnen.

Oneerlijk
In de nacht van donderdag op vrijdag speelde de ploeg van Sampaoli thuis nog met 0-0 gelijk tegen Peru, maar gek genoeg haalde Sampaoli daar juist een positieve boodschap uit. 'Zo goed als we speelden, overtuigt me van het feit dat ons team een duidelijk idee en een identiteit heeft die ons naar het WK gaat brengen. Zeker als we tegen Ecuador met dezelfde overtuiging spelen als tegen Peru. Het zou bovendien oneerlijk zijn als deze spelersgroep, met al hun toewijding, niet naar het WK zou gaan.'

Het wijzen op onrecht slaat natuurlijk nergens op, het idee dat het zomaar wel even goed gaat komen evenmin. De laatste vier kwalificatieduels leverden slechts drie punten en één treffer op. Drie keer werd er gelijkgespeeld, eenmaal verloren. Argentinië speelt in het Estadio Olimpico Atahualpa van Quito - de stad waar het inmiddels onder zware politiebeveiliging is gearriveerd - bovendien op zo'n drie kilometer hoogte. Neymar sprak na de wedstrijd van Brazilië bij Bolivia, die op 3.637 meter werd afgewerkt, afgelopen week nog van 'onmenselijke omstandigheden'. Na de wedstrijd moesten alle Braziliaanse spelers - letterlijk - aan de zuurstoftanks gehangen worden.

Alsof de druk nog niet hoog genoeg was voor Lionel Messi en co. Maar dat feitelijk het hele land onder hoogspanning staat, blijkt tot slot wel uit een actie van het Argentijnse Ministerie voor Volksgezondheid. Dat heeft namelijk een officiële waarschuwing de deur uitgedaan, net zoals het deed voor de WK-finale van 2014 tegen Duitsland. De overheid maakt zich serieus zorgen. Fans wordt aangeraden om frisdrank en alcohol te laten staan, net als vet eten, terwijl soepstengels en wortels worden genoemd als alternatieven voor chips. Ook een rustige wandeling tijdens de rust wordt ten zeerste aangeraden. Argentinië vecht dus niet alleen tégen Ecuador, zichzelf en de elementen, maar ook vóór het welzijn van een volledige natie. Ga er maar aan staan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.