Ancelotti gaat voor CL-unicum, Alonso jaagt op Seedorf

Reacties

Als Carlo Ancelotti in zijn eerste seizoen met Bayern München meteen de Champions League wint, wordt de 57-jarige Italiaan de eerste trainer die de Europa Cup I/CL met drie verschillende clubs op zijn naam heeft geschreven. In dat geval evenaart Xabi Alonso bovendien Clarence Seedorf.

Ancelotti gaat voor CL-unicum, Alonso jaagt op Seedorf

Ancelotti evenaarde in 2014 niet alleen de legendarische Liverpool-coach Bob Paisley (drie Europa Cups) door na zijn twee eindzeges met AC Milan de o zo begeerde La Décima te winnen met Real Madrid, de oud-speler van AS Roma en Milan voegde zich ook bij het gezelschap oefenmeesters dat de belangrijkste Europese beker met twee verschillende clubs won: Jupp Heynckes, José Mourinho, Ottmar Hitzeld en Ernst Happel.

Aangezien Mourinho dit seizoen met Manchester United genoegen moet nemen met Europa League-voetbal, lonkt voor Ancelotti twee jaar later een unieke kans om historie te schrijven. Door te doen wat Pep Guardiola de laatste drie jaar niet lukte met Bayern, zou hij niet alleen de eerste coach met vier CL-eindzeges worden, maar ook de enige die het toernooi met drie clubs won.

Guardiola zal daar met Manchester City maar al te graag een stokje voor willen steken. De Spaanse tacticus zei maandag nog te mikken op de titel én het miljoenenbal met zijn nieuwe Engelse werkgever. Slaagt de 45-jarige Catalaan in die missie, dan zou hij Ancelotti en Paisley evenaren met drie eindzeges. In 2009 en 2011 won Guardiola de Champions League al met Barcelona.

Real Madrid was in april 2014 veel te sterk voor titelhouder Bayern München in de halve finale van de Champions League. In Spanje werd het 1-0, in Duitsland maar liefst 0-4.
Real Madrid was in april 2014 veel te sterk voor titelhouder Bayern München in de halve finale van de Champions League. In Spanje werd het 1-0, in Duitsland maar liefst 0-4.

De kans dat we City net als vorig seizoen weer in de halve finale zien, is aanzienlijk. Guardiola reikte tot nu altijd minimaal tot de halve finale van het miljoenenbal. In 2014 was Ancelotti met Real daarin nog veel te sterk. Voor de Italiaan is Bayern na Parma, Juventus, Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain en Real alweer zijn zevende club waarmee hij uitkomt in de Champions League, een record (zie tabel onder).

Als trainer van Milan beleefde Ancelotti zijn grootste successen door het toernooi zowel in 2003 als in 2007 te winnen. Seedorf, eerder al succesvol met Ajax en Real Madrid, was in beide jaren een dragende kracht en is daardoor nog altijd de enige speler die de CL met drie verschillende clubs won. Als zijn oude trainer Bayern dit seizoen de Cup met de Grote Oren bezorgt, evenaart Alonso de voormalig Oranje-international.

Het is al het doel van de 34-jarige middenvelder sinds hij in 2014 neerstreek in Zuid-Duitsland, nadat hij bij Real onder Ancelotti een vervolg had gegeven aan het CL-succes met Liverpool in 2005. 'Ik heb niet heel veel tijd meer, maar dat is zeker een van mijn doelen. Ik wil alles winnen wat er te winnen valt. Pas dan zal ik misschien stoppen', aldus Alonso, die dinsdagavond met Bayern tegen FK Rostov speelt.

De Champions League-loopbaan van Carlo Ancelotti
Seizoen Club Prestatie
1997/98 Parma (Ita) Groepsfase
2000/01 Juventus (Ita) Groepsfase
2002/03 AC Milan (Ita) Winnaar
2003/04 AC Milan (Ita) Kwartfinale
2004/05 AC Milan (Ita) Finale
2005/06 AC Milan (Ita) Halve finale
2006/07 AC Milan (Ita) Winnaar
2007/08 AC Milan (Ita) Achtste finale
2009/10 Chelsea (Eng) Achtste finale
2010/11 Chelsea (Eng) Kwartfinale
2012/13 Paris SG (Fra) Kwartfinale
2013/14 Real Madrid (Spa) Winnaar
2014/15 Real Madrid (Spa) Halve finale
2016/17 Bayern München (Dui) ?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.