'Als Klinsmann nog wat wil proberen, moet hij dat nu doen'

Reacties

De oefenwedstrijden van de Verenigde Staten tegen Nederland en Duitsland vormen de laatste serieuze testmomenten voor aanvang van de strijd om de Gold Cup. Op 7 juli begint voor Team USA de jacht op titelprolongatie. Ex-prof Dave van den Bergh, werkzaam voor de Amerikaanse bond, laat zijn licht over de ploeg schijnen.

'Als Klinsmann nog wat wil proberen, moet hij dat nu doen'

'Ze spelen begin juli nog wel een oefenwedstrijd tegen Guatemala, maar wil bondscoach Jürgen Klinsmann nog wat uitproberen, moet hij dat nu doen', stelt Van den Bergh tegenover Voetbal International. De oud-speler van onder meer Ajax en FC Utrecht werkt al jaren bij de Amerikaanse voetbalbond (USSF) en is momenteel coach van de nationale ploeg Onder-14.

'Team USA móét op de Gold Cup goed voor de dag komen. Eigenlijk wordt verwacht dat ze tot het allerlaatste moment meedoen. Zeker met het succesvolle WK – waarin het team de poule des doods overleefde – nog in het achterhoofd zijn de verwachtingen hoog', weet Van den Bergh.

Flexibiliteit
'In de vorige oefeninterland tegen Mexico (in april, red.) werd behoorlijk geëxperimenteerd', vervolgt hij. 'Toen stond Jordan Morris in de spits, een aanvaller die college football speelt bij Stanford University. Dat vonden ze hier een enorme verrassing. Maar ik denk dat de basis in grote lijnen wel vaststaat. Maar iets waar Klinsmann sinds zijn aantreden voor heeft gezorgd is flexibiliteit.' De opstelling voorspellen vindt Van den Bergh dan ook moeilijk.

'De ervaren jongens, Michael Bradley, Clint Dempsey (hij ontbreekt tegen Nederland vanwege de aanstaande geboorte van zijn vierde kind, red.) en ook keeper Brad Guzan zullen normaal gesproken altijd spelen. Maar verder speelt de vorm van de dag een grote rol in de personele keuzes. Het huidige team gaat niet uit van een vaste elf, ook niet van een vast systeem.'

Klinsmann kondigde bij het bekendmaken van zijn 22-koppige selectie aan dat de periode van experimental post-World Cup transition voorbij is. Dit is dus slecht nieuws voor onder anderen Matt Besler, Omar Gonzalez and Graham Zusi, de internationals die tijdens de WK nog basiskrachten waren. In tegenstelling tot de niet-fitte Jozy Altidore, Alejandro Bedoya, Geoff Cameron en Greg Garza is dat trio om technische redenen niet opgeroepen.

Resultaat
'Klinsmann heeft een stevige verjongingskuur doorgevoerd', zegt Van den Bergh. 'Hij heeft aandacht geschonken aan jonge talenten die zich aandienden. In Amerika zijn ze wel tevreden over dat proces. De laatste jaren heeft het reactievoetbal steeds meer plaatsgemaakt voor aanvallend voetbal. Er werd altijd gekeken naar resultaat; Klinsmann heeft de mensen laten nadenken over hoe ze tot dat resultaat moeten komen.'

Vooral aanvallend lijkt de ploeg betere mogelijkheden te hebben', zo stelt de tweevoudige Oranje-international. 'Naast Dempsey als vaste waarde is Altidore als speler van Toronto weer opgeleefd. En Aron Jóhannsson heeft het bij AZ erg goed gedaan de laatste maanden. Al met al denk ik dat Team USA alle posities redelijk bezet heeft, zeker voor een ploeg die niet tot de toptien van de wereld behoort.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.