'Als de scheidsrechter zo meehelpt, wordt het wel heel lastig'

Na afloop van het duel PEC Zwolle-Roda JC Kerkrade (3-1) ging het vooral over de strafschop die arbiter Björn Kuipers toekende aan de Zwollenaren bij een 1-1 stand. De scheidsrechter erkende dat hij fout zat met zijn beslissing in de 77ste minuut.

Kuipers bestrafte Bart Biemans die Ryan Thomas naar de grond geholpen zou hebben. Guyon Fernandez benutte de strafschop, waarna Fred Benson de laatste hoop van de Limburgers aan diggelen schoot. 'Tijdens de wedstrijd zag ik dat hij hem een beuk gaf', legde Kuipers uit voor de camera's van FOX Sports. 'Maar als ik nu de beelden terugkijk, ben ik van mening dat het te licht was voor een penalty. Hier baal ik natuurlijk van.'

Biemans (op de foto in een ander duel met Thomas) hoefde de beelden niet te zien. 'Ik wist al dat het een fout was. Een dramatische beslissing op een heel verkeerd moment voor ons. Zo kun je wel twintig strafschoppen per wedstrijd geven. Er gebeurt echt helemaal niks. Als een scheidsrechter de tegenstander zo helpt, wordt het wel heel lastig.'

Trainer Jon Dahl Tomasson sprak van een fout van de scheidsrechter, maar zocht het ook bij zijn eigen ploeg. 'Na rust waren we dominant, maar in de eerste helft ging er veel mis. Jammer dat we verloren hebben, dat hebben we niet verdiend.'

Ron Jans
Ook winnend trainer Ron Jans sprak van een 'onverdiende zege'. 'Natuurlijk gaat het om resultaat, maar het spel was niet goed. Dit mag wel een keer, maar als je echt mee wil doen in de Eredivisie, dan moet het beter', meent hij in gesprek met de NOS. 'In de eerste helft waren we de baas, maar daarna zijn er veel kritische noten te kraken. Het zag er in niet goed uit in de tweede helft. Ik miste de absolute wil om te winnen, de strijdlust en vind het daarbij onbegrijpelijk dat we tegen de afspraak in maar naar achteren blijven lopen. Gelukkig heeft het ons geen punten gekost.'

Overigens vreest Jans het een tijdje te moeten doen zonder Darryl Lachman, die aan het treffen een enkelblessure overhield. Hoe lang de deze zomer naar FC Twente vertrekkende verdediger aan de kant staat, is nog niet zeker.