Allegri onder zware druk in aanloop naar duel met Lazio

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de tiende speelronde is dat het duel tussen AC Milan en Lazio van woensdagavond (20.45 uur).

Allegri onder zware druk in aanloop naar duel met Lazio

AC Milan

Klassering: 10de plaats (elf punten uit negen duels)
Vorm: G-W-V-W-V

Trainer Massimiliano Allegri zal bij het betreden van San Siro voor de wedstrijd tegen Lazio waarschijnlijk even extra goed om zich heen kijken, want als het duel met de Biancocelesti voor Milan geen zege oplevert, is er een reële kans dat Allegri woensdagavond voor het laatst op de bank zit bij Milan. In de Italiaanse media wordt flink aan de stoelpoten van de coach gezaagd en Milans flamboyante eigenaar Silvio Berlusconi doet daar lustig aan mee. In plaats van zijn trainer openlijk te steunen, zet hij regelmatig publiekelijk zijn vraagtekens bij de keuzes van Allegri.

Het is al langer bekend dat het tussen Allegri en Berlusconi persoonlijk en speltechnisch niet botert. Omdat Milan de afgelopen drie seizoenen onder Allegri behoorlijke klasseringen op de ranglijst behaalde (eerste, tweede en derde), was Berlusconi bereid de verschillen van inzicht met zijn oefenmeester te overzien. Of de voorzitter/eigenaar zijn trainer in het licht van de zwakke prestaties van Milan nog lang duldt, is twijfelachtig.

Terwijl alleen de gedachte aan een wedstrijd tegen Milan in vroegere tijden al genoeg was om tegenstanders angst en ontzag in te boezemen, zijn de Rossoneri dit seizoen het lachertje onder de Italiaanse topclubs. Milan is regelmatig prooi van de provinciali, in plaats van andersom. Afgelopen weekend gingen Allegri en zijn mannen met 3-2 ten onder bij Parma, terwijl eerder met 2-1 werd verloren bij Hellas Verona. Ook duels met 'kleintjes' als Torino (2-2) en Bologna (3-3) leverden geen overwinningen op. Van zijn laatste vijf wedstrijden won Milan maar één keer (1-0 tegen Udinese), waardoor de club is afgezakt naar de tiende plaats, met een achterstand van liefst zestien punten op koploper AS Roma.

Uitgelicht
Hoewel Allegri het niet als excuus aanvoert, is de slechte seizoenstart van Milan deels te verklaren door de blessurecrisis waaronder de club gebukt gaat. Al dertien spelers van de nummer drie van vorig seizoen liepen dit seizoen een spierblessure op, terwijl Allegri door schorsingen ook enige tijd geen beroep kon doen op sleutelspelers Mario Balotelli en Philippe Mexès. De Nederlanders Nigel de Jong en Urby Emanuelson maken deel uit van het kleine groepje Milan-spelers dat dit seizoen tot nu toe schadevrij bleef. De Jong is onbetwiste basisspeler onder Allegri, die Emanuelson bijzonder mondjesmaat gebruikt.

Lazio

Klassering: 7de plaats (veertien punten uit negen duels)
Vorm: W-G-G-L-W

Niet alleen Allegri, maar ook zijn collega bij Lazio staat onder behoorlijke druk. De Romeinen stelden Vladimir Petkovic medio 2012 aan en de vijftigjarige coach leidde de club uit de hoofdstad in zijn eerste seizoen naar een teleurstellende zevende eindrangschikking. De bekerwinst ten koste van AS Roma, dat in de finale met 1-0 werd verslagen, maakte echter in één klap het hele seizoen goed.

Dit seizoen wordt progressie van Petkovic geëist, maar de oefenmeester weet de wisselvalligheid niet uit het elftal van Lazio te krijgen. De 2-0 nederlaag in de derby tegen Roma, waarin Lazio een tamme indruk maakte, word Petkovic een maand na dato nog steeds aangerekend. Kort daarna raakte Lazio in een vrije val op de ranglijst, want in de duels met Sassuolo (2-2), Fiorentina (0-0) en Atalanta Bergamo (2-1) bleef de ploeg zonder zege. De club herpakte zich zondagavond met een 2-0 overwinning op Cagliari, waardoor Petkovic weer wat lucht kreeg en Lazio aansluiting vond bij de subtop.

Uitgelicht
Hoewel hij al in de nadagen van zijn loopbaan verkeert, is Miroslav Klose nog altijd van gigantisch belang voor Lazio. De 35-jarige Duitser nam zijn club zondag bij de hand door tegen Cagliari beide doelpunten voor zijn rekening te nemen. In de weken daarvoor sukkelde Klose met blessures en juist in die periode verging het de Romeinen ook bijzonder slecht. Tegen het defensief wankele Milan kan de aanwezigheid van Klose voor Lazio van doorslaggevende waarde zijn.

Onderlinge historie

Thuisduels met Lazio leveren Milan doorgaans weinig problemen op, want de laatste keer dat de Rossoneri thuis in de competitie van de hoofdstedelingen verloren was in 1989. Milan speelde in totaal zeventig keer op eigen grond tegen Lazio. Veertig van die wedstrijden zette het om in een zege, terwijl er 21 gelijk eindigden en negen verloren gingen. (Reon Boeringa)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
02/03/2013 AC Milan - Lazio 3-0 Serie A
20/10/2012 Lazio - AC Milan 3-2 Serie A
01/02/2012 Lazio - AC Milan 2-0 Serie A
26/01/2012 AC Milan - Lazio 3-1 Coppa Italia
09/09/2012 AC Milan - Lazio 2-2 Serie A

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen