Alleen wonder kan Villa nog in Premier League houden

Reacties

Wat al weken onvermijdelijk was, is weer een flinke stap dichterbij gekomen; de degradatie van Aston Villa naar het Championship. De achterstand op de veilige zeventiende plaats is na het verlies tegen AFC Bournemouth zo groot dat het vrijwel onmogelijk is om een van de zeven clubs te blijven die er sinds de oprichting van de Premier League altijd bij waren.

Alleen wonder kan Villa nog in Premier League houden

Aston Villa – AFC Bournemouth 1-2
Aston Villa was net als Arsenal, Chelsea, Everton, Liverpool, Manchester United en Tottenham Hotspur altijd van de partij sinds de Premier League in 1992 werd opgericht. Met 104 seizoenen op het hoogste niveau is er zelfs maar één Engelse club die nog langer in de elite-afdeling acteerde: Everton, met 112 seizoenen.

Die status deden Leandro Bacuna (foto) en zijn ploeggenoten zaterdag geen moment eer aan. Na balverlies van de Nederlandse rechtsback in de 42ste minuut begon het gemor op de tribunes op Villa Park. Dat werd enkele minuten later alleen maar erger toen Steve Cook van dichtbij het gepromoveerde Bournemouth op voorsprong zette na een kort genomen corner.

Na rust werd het er met stormram Rudy Gestede in de ploeg niet beter op. Interim-manager Erick Black moest met lede ogen toezien hoe de laatste reddingsboei – een beter resultaat boeken dan Norwich City – steeds verder uit zicht raakte. Zo miste Kieran Richardson na een uur een enorme kans op de 1-1. Onder leiding van de inmiddels weer vertrokken Rémi Garde boekte Villa op 6 februari de laatste zege. Daarna volgden acht nederlagen, inclusief die van vanmiddag.

De fans van Aston Villa toonden zaterdag opnieuw hun onvrede. Zo zwaaiden ze in de slotfase massaal met witte zakdoekjes. De teleurstelling over de naderende degradatie is groot.
De fans van Aston Villa toonden zaterdag opnieuw hun onvrede. Zo zwaaiden ze in de slotfase massaal met witte zakdoekjes. De teleurstelling over de naderende degradatie is groot.

Het werd nog erger toen Joshua King een kwartier voor tijd een defensieve fout van Villa afstrafte: 0-2. Jordan Ayew deed vijf minuten voor tijd nog wat terug, maar zijn knappe treffer was tevergeefs. Met nog vijf wedstrijden te gaan is Norwich daardoor alleen op doelsaldo nog te achterhalen. The Canaries hebben vijftien punten meer dan Villa, dat met zestien punten de troosteloze hekkensluiter is. Het zijn er maar vijf meer dan Derby County, dat in 2007/08 een diepterecord vestigde met elf punten.

Crystal Palace – Norwich City 1-0
Norwich had de degradatie van Aston Villa al helemaal officieel kunnen maken als het op bezoek bij Crystal Palace minimaal een punt had gepakt. Dat leek lange tijd ook te gaan gebeuren, totdat Jason Puncheon in de 69ste minuut de score opende met een prachtige uithaal en Palace zo de eerste zege sinds 19 december (!) bezorgde.

Meteen na de 1-0 kwam Norwich nog dicht bij de gelijkmaker via Ryan Bennett, maar de sterke serie van de laatste weken - zeven punten uit drie duels - kreeg geen vervolg. En dat is niet zonder gevolgen, want Palace verdubbelde de marge daardoor van drie naar zes punten en is ondanks de ineenstoring in 2016 relatief veilig.

Watford – Everton 1-1
Watford en Everton hoeven zich géén zorgen te maken om degradatie. Dat was er aanvankelijk ook aan af te zien, want doelman Heurelho Gomes (ex-PSV) kwam op eigen veld in de eerste helft niet in de problemen. Tot de extra tijd van de eerste helft, toen James McCarthy de bal ontfutselde aan Miguel Britos en raak schoot.

Het antwoord van Watford kwam echter snel in de vorm van een rake kopbal van José Holebas, die Nathan Aké uit de basis hield. Een winnaar kwam er niet, omdat Romelu Lukaku vlak voor tijd bijvoorbeeld de lat raakte. De twee ploegen blijven daarom in de middenmoot staan. Watford is vijftiende, Everton veertiende.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.