Alleen Pizarro kan huzarenstukje van Castaignos voorkomen

In de kelderkraker tegen Werder Bremen kan Eintracht Frankfurt-spits Luc Castaignos zich van handhaving verzekeren. Of steekt Claudio Pizarro daar een stokje voor? VI-redacteur Pieter Zwart blikt vooruit op de 34ste speelronde in de Bundesliga.

Na weken vol ellende lijkt Eintracht Frankfurt op 16 april een felbevochten punt uit het vuur te gaan slepen bij Bayer Leverkusen. Zeker als Leverkusen-topschutter Javier Hernández in de zeventigste minuut naar de kant hinkelt en vervangen wordt door middenvelder Kevin Kampl. Een paar seconden later ligt de bal in het net na een kanonskogel van Kampl. Leverkusen loopt vervolgens uit naar een overtuigende 3-0 zege.

Onder Niko Kovac, die de ontslagen Armin Veh heeft opgevolgd, lijkt Frankfurt op dat moment van de regen in de drup beland. Ook de rentree van Luc Castaignos heeft niet mogen baten. Na vier wedstrijden is de magere oogst van Kovac drie punten, behaald in de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter Hannover 96. Van de veilige vijftiende plek zijn Castaignos en consorten dan zes punten verwijderd. Op het programma: thuiswedstrijden tegen hoogvliegers FSV Mainz 05 en Borussia Dortmund, met een uitbeurt tegen het taaie SV Darmstadt 98. Het slotstuk is een degradatiekraker bij Werder Bremen.

Drie wedstrijden later ziet de wereld er heel anders uit voor Frankfurt als het afreist naar het Weserstadion. Door drie zeges op rij heeft Kovac met zijn elftal namelijk een punt voorsprong op nummer zestien Werder, waardoor een remise voldoende is voor directe handhaving. Het geheim van de Kroatische coach? Standaardsituaties, en een flinke dosis geluk. Meer dan de helft van de kansen in de laatste drie duels van Eintracht kwamen voort uit dode spelmomenten.

Typerend voor de laatste weken van Eintracht Frankfurt. Sandro Wagner kan SV Darmstadt met een penalty in een zetel helpen, maar zijn zwakke inzet wordt gekeerd.

Een ingestudeerde korte corner is vorige week voldoende gebleken om Borussia Dortmund pootje te lichten: 1-0. Bij Darmstadt wordt gewonnen (1-2) via doelpunten uit een hoekschop en een vrije trap. Thuis tegen Mainz maakt Marco Russ gelijk uit een vrije trap en komt zes minuten voor tijd de winnende goal op wonderbaarlijke wijze tot stand. Een voorzet van Änis Ben-Hatira vliegt via de kont van Mainz-verdediger Stefan Bell in de bovenhoek. Tegen Darmstadt heeft het ook niet tegengezeten. Sandro Wagner kan de promovendus in de eerste helft met een penalty op 2-0 zetten, maar zijn dramatische schot wordt eenvoudig gekeerd.

Castaignos bekijkt de krankzinnige inhaalrace grotendeels vanuit de dug-out, al krijgt hij tegen Dortmund plots het vertrouwen van Kovac. In de tiende minuut lijkt hij dat met een spectaculair hoogstandje terug te betalen. BVB-goalie Roman Bürki keert met een ultieme reflex het listige hakje van de 23-jarige Nederlandse spits. In Bremen volgt voor Castaignos een nieuwe kans om zich met een belangrijk doelpunt te ontdoen van het etiket miskoop.

Bij Werder Bremen is het veteraan Claudio Pizarro (37) die zich opmaakt voor zijn laatste kunstje. De lepe spits uit Peru heeft al veertien competitiedoelpunten achter zijn naam staan. Vrijdag heeft Pizarro van de medische staf groen licht gekregen om aan te treden tegen Frankfurt, dus staat niets een glorieuze heldenrol in de weg.