Ajax schittert tegen armoedig NEC en legt druk bij Feyenoord

Ajax heeft zaterdag met ruime cijfers gewonnen van NEC: 1-5. De Amsterdammers komen door de zege in punten gelijk met Feyenoord, dat zondag in actie komt.

Al snel was duidelijk dat Ajax niet puur voor een overwinning naar Nijmegen was gekomen. Het uitduel met NEC was een goede kans om het doelsaldo op te schroeven. Daar hielp de thuisploeg na vier minuten aan mee, want verdediger Wojciech Golla werkte een pass van David Neres achter zijn eigen doelman Joris Delle.

De 0-1 smaakte naar meer voor de Amsterdammers. Neres zorgde voor de volgende Ajax-goal. Janio Bikel leed slordig balverlies en Amin Younes pikte op. De Duitser gaf precies op tijd af op Neres, die kapte en raak schoot. Na een half uur scoorde ook Bertrand Traoré na een individuele actie. De drie NEC-verdedigers om de Chelsea-huurling heen konden hem niet van de bal krijgen.

Ajax stond bij rust al met 0-3 voor tegen NEC.

Na rust leefde het duel even op nadat invaller Ferdi Kadioglu op prachtige wijze voor 1-3 zorgde. De middenvelder zag doelman André Onana ver voor zijn doel staan en profiteerde daarvan door met een knappe lob te scoren. De Nijmeegse opleving duurde zes minuten, want Traoré herstelde de marge van drie al na een uur: 1-4.

Vervolgens ging Ajax verder met de wedstrijd uitspelen. Hakim Ziyech zorgde zelfs nog voor een slotakkoord met een prachtige actie. De middenvelder slalomde zich langs de Nijmeegse defensie en tikte de bal koeltjes achter Delle: 1-5. Daarmee was de eindstand bereikt in Nijmegen.

Ajax komt door de zege op gelijke hoogte met Feyenoord. Beide teams hebben 72 punten, maar Feyenoord speelt zondag nog een uitduel met PEC Zwolle. Ajax speelt komende donderdag in de kwartfinale van het Europa League-toernooi tegen Schalke 04. NEC staat voor het eerst dit seizoen onder de degradatiestreep. De Nijmegenaren staan zestiende met 28 punten, evenveel als Sparta Rotterdam en Excelsior.