Ajax ontloopt Van Gaal, Valencia en Leverkusen

Reacties

Dankzij de overwinning die Stefan de Vrij zondagavond met Lazio boekte op bezoek bij Napoli (2-4) zijn de perspectieven van Ajax op het bereiken van het hoofdtoernooi van de Champions League (ogenschijnlijk) gunstiger geworden. De Amsterdammers zijn geplaatst voor de play-offs, mochten ze de derde voorronde overleven.

Ajax ontloopt Van Gaal, Valencia en Leverkusen

In het rechtstreekse duel om de derde plaats in de Serie A (voorronde Champions League) stond de beschermde status van de nummer twee van de Eredivisie op het spel. Napoli (84,102) heeft een beter UEFA-coëfficiënt dan Ajax (66,195), maar Lazio (49,102) niet. De Romeinen hielden de derde plaats vast, wat goed nieuws is voor de vice-kampioen van Nederland.

Als Ajax in de derde voorronde (waarin het eveneens geplaatst is) afrekent met BSC Young Boys (Zwi), Sparta Praag (Tsj), Fenerbahçe (Tur), Panathinaikos (Gri) of Rapid Wien (Oos), dan ontloopt het een ronde later het Manchester United van Louis van Gaal, Valencia, Bayer Leverkusen en Shakhtar Donetsk (mist die ploegen ook de fase daarvoor overleeft).

Het vergroot de kans op het eerste Champions League-seizoen met twee Nederlandse clubs sinds 2010/11. Destijds bereikte behalve kampioen FC Twente ook Ajax de poulefase door met PAOK Saloniki en Dinamo Kiev af te rekenen. De clubs die Ajax nu treft in de play-off zijn nog grotendeels onbekend, maar met Sporting Lissabon, CSKA Moskou, Lazio en AS Monaco als waarschijnlijke opponenten is de tegenstand zwaar.

Beschermd
Net als Ajax heeft ook AZ in de derde voorronde van de Europa League sowieso een beschermde status. Van het huidige deelnemersveld hebben alleen Borussia Dortmund (99,883) en Athletic de Bilbao (56,885) een beter coëfficiënt dan de Alkmaarders (46,695). Dat geldt waarschijnlijk niet voor Vitesse (10,195) en Go Ahead Eagles (8,195), mocht de winnaar van het Fair Play-klassement de eerste twee ronden overleven (waarin het overigens wel geplaatst is).

PSV en FC Groningen zijn als enige Nederlandse clubs al zeker van Europees voetbal tot de winterstop. De Eindhovenaren zitten op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst aan het einde van het seizoen 2013/14 (toen Nederland nog achtste stond) bij de groepshoofden van de Champions League en ontloopt daardoor onder meer Barcelona, Chelsea, Bayern München, Juventus en Paris Saint-Germain. Bekerwinnaar Groningen (8,695) moet wel vrezen voor sterke tegenstanders in de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.