Ajax moet tegen Celtic afrekenen met Europees uitsyndroom

Reacties

Ajax moet donderdagavond tegen Celtic voor het eerst sinds 18 oktober 2011 weer een Europees groepsduel op vreemde bodem winnen om een reële kans te houden op overwintering in de Europa League. Lukt dat niet, dan ontbreken de Amsterdammers voor het eerst in acht jaar na de winterstop in een Europese competitie.

Ajax moet tegen Celtic afrekenen met Europees uitsyndroom

Voor Ajax was de achtste finale of de zestiende finale van het UEFA Cup-toernooi of de Europa League de afgelopen zeven seizoenen altijd het eindstation. Trainer Frank de Boer sprak dit seizoen al uit te willen breken met die traditie door de halve eindstrijd te halen, maar gezien de huidige derde plaats in Groep A wordt het overleven van de poulefase met nog twee duels te spelen al een hels karwei. Lukt dat niet, dan zou Ajax voor het eerst sinds de jaargang 2007/08 niet overwinteren.

Destijds was Dinamo Zagreb in de eerste ronde om de UEFA Cup in De Arena na verlenging te sterk (2-3), nadat Ajax in Kroatië nog had gewonnen (0-1). Een uitzege zou de koploper van de Eredivisie nu een heel eind op weg helpen om uitschakeling wél te voorkomen. In dat geval is winst in eigen huis op het al gekwalificeerde Molde, over twee weken tijdens de laatste speelronde, mogelijk genoeg om Fenerbahçe (twee punten meer) alsnog voor te blijven.

Dan zal Ajax wel voor het eerst in vier jaar buitenshuis een Europese groepswedstrijd moeten winnen. Na de 0-2 bij Dinamo Zagreb uit 2011 volgden zeven nederlagen en vijf gelijke spelen in uitduels, waarvan het merendeel in de Champions League. Maar ook in de Europa League is winnen buiten De Arena lastig gebleken. Dat gebeurde de laatste drie jaar alleen in de knock-outwedstrijden tegen Legia Warschau (2015, 0-3) en Manchester United (2012, 1-2).

Onmogelijke opgave
Dit seizoen is winnen al helemaal een schier onmogelijke opgave voor Ajax. Alleen het thuisduel met FK Jablonec in de play-offs van de Europa League liep goed af. Omdat daar wel nederlagen tegen Rapid Wien (2-3) en Fenerbahçe (1-0) tegenover stonden, heeft De Boer in Europa Cup-duels inmiddels twintig keer verloren als trainer van de Amsterdammers. Geen enkele coach ging vaker onderuit in dienst van één Nederlandse club. Guus Hiddink was vóór dit seizoen nog recordhouder; hij leed negentien nederlagen met PSV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.