Ajax legt basis in Arena, minieme kans op Eredivisierecord

Reacties

Ajax heeft zondag met de 3-0 zege op SC Heerenveen opnieuw een vervolg gegeven aan een fraaie thuisbalans. Met nog vijf thuisduels te gaan is er nog een zeer kleine kans op een Eredivisie-record.

Ajax legt basis in Arena, minieme kans op Eredivisierecord

Na twaalf duels in de Amsterdam Arena is de balans goed te noemen met tien keer winst, één gelijkspel en één nederlaag. Alleen RKC Waalwijk (0-0) en Vitesse (0-1) verloren niet van de ploeg van trainer Frank de Boer. De doelcijfers zijn imponerend: 29-4.

Geen enkele ploeg slaagde er tot op heden in meer dan één keer te scoren tegen Ajax in de Arena. Feyenoord (2-1), PEC Zwolle (2-1), Vitesse (0-1) en FC Groningen (2-1) zorgden gezamenlijk voor de vier tegengoals.

Alleen als Ajax er in de komende thuisduels met AZ, SC Cambuur, FC Twente, ADO Den Haag en NEC in slaagt iedere keer de nul te houden is een club- en Eredivisierecord een feit. In het seizoen 2009/10 eindigde Ajax met de imponerende doelcijfers 64-4. Toen werden slechts twee punten verloren in Amsterdam, maar werd Ajax wel tweede achter kampioen FC Twente.

De koppositie van Ajax is deels gebaseerd op de sterke thuisvorm. De lijstaanvoerder voert ook de ranglijst gerekend over thuiswedstrijden aan met 31 punten uit twaalf optredens. PSV (27), FC Twente (26), Feyenoord (26), AZ (24), SC Cambuur (22), FC Groningen (22), NAC (21), Vitesse (21 in elf duels) en FC Utrecht (21) volgen. In uitduels is Twente qua verliespunten het sterkst met 21 punten uit twaalf wedstrijden. Ajax is tweede met zestien verliespunten, gevolgd door Vitesse en Feyenoord met beiden achttien verliespunten op vreemde bodem.

In totaal stapte de Ajax-doelman al in elf van de 24 wedstrijden zonder tegentreffer van het veld. Jasper Cillessen droeg tien clean sheets  bij en Kenneth Vermeer een. Drie van die wedstrijden zonder tegendoelpunt betroffen een uitwedstrijd.

Een Eredivisierecord en clubrecord zijn voor Ajax op dat front al niet meer haalbaar. FC Twente (1971/72) en PSV (2004/05) besloten al eens met 23 clean sheets in een seizoen dat 34 duels betreft. Het clubrecord van Ajax staat op 22. Dit seizoen kan de teller hooguit eindigden bij 21, met nog maar tien wedstrijden te gaan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.