Hattrick Schöne helpt Ajax langs Heerenveen

Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen zonder bovenmatige inspanning verder afstand genomen van de concurrentie. Waar Vitesse verloor van FC Twente (2-0) en Feyenoord met 1-1 gelijkspeelde tegen NAC Breda, wonnen de Amsterdammers dankzij Lasse Schöne eenvoudig: 3-0.

Marco van Basten verloor als trainer van Heerenveen nog nooit van zijn voormalige werkgever. Vrijdag vreesde hij echter al dat zijn ploeg geen gevolg kon geven aan de drie gelijke spelen die hij tot nu toe boekte tegen Ajax, sinds hij in de zomer van 2012 in dienst trad bij de Friese club. Zijn uitgedunde defensie was de reden die hij daarvoor aanvoerde.

De noodzakelijke improvisaties brachten Heerenveen inderdaad al vroeg in de problemen. Zonder de geblesseerden Arnold Kruiswijk en Ramon Zomer en de geschorste Kenny Otigba gaf de ploeg van Van Basten de wedstrijd al in de eerste twintig minuten uit handen, waardoor Ajax na een serie lastige duels eindelijk weer eens een soevereine zege boekte.

Nadat Niklas Moisander met een kopbal al de paal had geraakt en de scorende Viktor Fischer door scheidsrechter Pol van Boekel ten onrechte werd teruggefloten wegens buitenspel, kregen de Amsterdammers in korte tijd twee strafschoppen. In de twaalfde minuut beging gelegenheidsverdediger Joey van den Berg een overtreding op Siem de Jong, zes minuten later maakte rechtsback Stefano Marzo, doorgaans bankzitter, onnodig hands.

Dankzij twee rake strafschoppen van Lasse Schöne zat Ajax al vroeg in een zetel tegen SC Heerenveen. Doelman Kristoffer Nordfeldt baalt overduidelijk. Bij de tweede penalty van de Deen bracht de Zweedse doelman nog bijna redding.

De defensieve fouten kwamen Heerenveen duur te staan. Schöne benutte beide buitenkansjes vanaf elf meter, waarna Ajax niet meer in de problemen kwam. En dus kregen de gelijke spelen tegen FC Utrecht (1-1) en PEC Zwolle (1-1) en de moeizame overwinningen op Go Ahead Eagles (1-0) en FC Groningen (2-1) van de laatste weken geen vervolg.

Want wat volgde was bepaald niet het wedstrijdbeeld dat Van Basten tegen zijn oude club voor ogen zal hebben gehad. Heerenveen deelde na de vroege achterstand pas in het laatste half uur wat speldenprikjes uit. Alfred Finnbogason kwam daardoor voor de verandering eens niet tot scoren tegen de landskampioen. In de voorgaande drie duels was hij nog vijf keer trefzeker geweest.

Ajax deed eveneens weinig moeite om het thuispubliek nog te vermaken en De Boer haalde de licht aangeslagen Nicolai Boilesen en Thulani Serero met het oog op het Europa League-duel met Red Bull Salzburg zelfs al vroeg naar de kant. Het was het ideale scenario voor Ajax, zeker toen Schöne acht minuten voor tijd zijn hattrick completeerde. Daarmee groeide de voorsprong op het punten morsende Feyenoord en Vitesse zonder al te veel moeite naar respectievelijk zeven en acht punten. Nummer twee FC Twente heeft vier punten achterstand.